Roermond, Full of Stories

Foto: Peter Gehrkens

Een hologram van Pierre Cuypers, een verhaal over de verdwenen stadstoren, wie waren eigenlijk de martelaren van Roermond? Het zijn allemaal onderdelen van de cultuurroute Roermond, full of stories die vanaf 18 juli te ontdekken is in de binnenstad van Roermond.

Met een app kunnen inwoners en toeristen twintig bijzondere plekken in de binnenstad bezoeken en beleven. Of even uitrusten en de route uitstippelen op één van de Roermondjes, drie banken in de vorm van de mond van Roermond van de hand van kunstenaar Patrick Kusters uit Baexem.

Het project maakt onderdeel uit van het programma Vitale Stad waarin 24 projecten worden belicht in samenwerking met de Provincie Limburg. De basis van dit project is gelegd door een zogenaamd dreamteam: culturele instellingen, ondernemers en andere betrokkenen uit de binnenstad van Roermond. En is bedoeld om de binnenstad en de culturele instellingen met elkaar in verbinding te brengen middels de verhalen. Vandaar dat als beeldmerk ook weer de mond terugkomt: de mond vertelt de verhalen van Roermond.

Ferdinand Pleyte, wethouder van Diversiteit, Onderwijs en Cultuur in Roermond is blij met het eindresultaat: “Het is mooi om te zien met hoeveel mensen er is samengewerkt om de bijzondere verhalen van Roermond te delen en hoe die samenwerking zich versterkt heeft gedurende de tijd.”

Volgens Ine Creemers, directeur van Citymanagement Roermond en initiatiefnemer van het platform ‘We Are Roermond’ is het in deze Coronatijd nog meer dan anders belangrijk om verhalen uit eigen stad te vertellen: “Wat ik leuk vind aan dit project is dat het een route is die eigentijds is ingevuld. Je kunt hem zelf lopen zoals je wilt, naar gelang de tijd of zin die je hebt. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen een paar culturele punten ontdekken van de stad. We merken dat de Roermondenaren het leuk vinden om op de veilige afstand van 1,5 meter en door middel van de laatste technologie hun eigen stad weer te herontdekken.”

Op een drietal locaties, Kazerneplein, Kloosterwandplein en in de Neerstraat zijn bankjes, zogeheten Roermondjes geplaatst van de hand van Limburgse kunstenaar Patrick Kusters. Hij is bekend van blow-ups die hij maakt zoals de anderhalve meter banken die nu door de Provincie Limburg zwerven en tien kunstwerken die recent langs de Maasfietsroute werden geplaatst. Patrick Kusters: “Ik ben als lokale kunstenaar gevraagd om creatieve input te geven in het proces en om vervolgens een ontwerp te maken. De vraag was om een mond te maken, een iconische landmark. Ik ontwerp altijd circulair dus in de ontwerpfase houd ik rekening met repareerbaarheid, duurzaamheid en het recyclen van materialen. Ik werk het liefst met staal en hout en met heldere, simpele lijnen.”

De Roermondjes spelen een ondersteunende rol in de route: in de praatwolk zit een schatkaart met daarop de locaties waar de bordjes hangen. Met de app kunnen deze pin points gescand worden waarna meer verteld wordt over de rijke cultuurgeschiedenis van Roermond. De bezoekers kunnen in twee talen zien waar de overige locaties van de verhalen te vinden zijn, is er verdiepende informatie beschikbaar en wordt er gewerkt met Augmented Reality (hologrammen).

“Ik hoop dat de bankjes uitnodigen als startpunt om de route te beleven. Dat ze intensief gebruikt gaan worden als zitobjecten en dat er veel verkeringen op beginnen en huwelijksaanzoeken op worden gedaan,” aldus Kusters glimlachend.

Meer informatie over Roermond, Full of Stories, vindt u op de website van WeAreRoermond.

Bron: Gemeente Roermond

Reacties