YouTube première kinderrechtenfilm van Montessorischool Roermond

Groep 8 (inmiddels de brugklassers) van de Montesssorischool in Roermond doet dit schooljaar mee aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Voor dit landelijke filmproject bedenken en maken kinderen uit de bovenbouw zelf een film over kinderrechten.

Alle films gaan in première op het populaire YouTube kanaal van het project. De films met de meeste views winnen een plek in de grote KRFF-finale. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen.

Leerlingen uit bovenbouwgroepen zetten hun ideeën over kinderrechten om naar een korte speelfilm, die in première gaat op YouTube. Iedere donderdag is er een nieuwe kinderrechtenfilm te bewonderen op het KRFF-kanaal. De films die het langste zijn bekeken winnen een finaleticket, waarmee de hele klas naar de grote finale van het KRFF mag. Kinderrechtenfilm Groep 8 van de Montessorischool uit Roermond koos voor het kinderrecht ‘recht op informatie’, artikel 17 van het kinderrechtenverdrag.

Hun film ‘Lockdown ‘ gaat over een groep kinderen die door een tweede golf Corona noodgedwongen op school worden opgesloten. De kinderen zijn hier niet blij mee. Als ze daarnaast ook nog steeds negatieve nieuwsberichten krijgen slaat boosheid om in angst. Waarom laten hun ouders hen nu zo in de steek? Quote van leerling en/of quote van leerkracht:

“Supercool om op het eind van het schooljaar nog een kinderrechtenfilm te mogen maken. Dat maakt het schooljaar toch nog helemaal goed’’.

Hun kinderrechtenfilm beleeft op donderdag 23 juli haar première op YouTube. Uiteraard hoopt de klas op zoveel mogelijk views, om zo een finaleplek in de wacht te spelen. YouTube kanaal Alle kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube kanaal. De videowebsite is geliefd onder kinderen en staat in de top 250 van best bekeken Nederlandse YouTube kanalen.

De films op het kanaal zijn bij elkaar al meer dan 100 miljoen (!) keer bekeken. Daarnaast haakt het KRFF-kanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten. Zo staan er in eerste week van mei kinderrechtenfilms over leven in vrede en vrijheid centraal. En tijdens landelijke of gemeentelijke verkiezingen is er een speciale lijst met films over verkiezingen, democratie en vrijheid. Online lessen Kinderen in Nederland worden door het KRFF-project op creatieve wijze bewust gemaakt van kinderrechten in de wereld.

De klas leert in interactieve, online lessen alles over camerashots, scripts, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het internationale Kinderrechten Verdrag, waaruit ze een kinderrecht kiezen om te verfilmen. Het filmproject eindigt met een grootse finale aan het einde van het schooljaar in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam. N

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen