Limburgers grootste kans op schuurinbraak

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

In Limburg waren er afgelopen winter – per huishouden – 42,8 procent meer schuurinbraken dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Kerkrade werd er van oktober 2020 tot en met maart 2021 vaak relatief vaak ingebroken. Per huishouden werden hier 343,3 procent meer incidenten gemeld dan landelijk gemiddeld. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

Inwoners van Kerkrade meeste risico schuurinbraak

Op provinciaal én landelijk niveau was afgelopen winter het risico op een schuurinbraak het grootst in Kerkrade. Per huishouden werd hier 343,3 procent vaker ingebroken in schuren, boxen en garages dan landelijk gemiddeld. De top 5 Limburgse gemeenten met het grootste risico op een schuurinbraak is als volgt:

Kerkrade (+343,3 procent)
Gennep (+276,5 procent)
Gulpen-Wittem (+243,6 procent)
Valkenburg aan de Geul (+169,9 procent)
Venlo (+122,1 procent)

4 gemeenten goed voor de helft Limburgse inbraken

Afgelopen winter werd er in Limburg 642 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van deze inbraken zijn te herleiden naar slechts 4 van de 31 Limburgse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in de provinciale hoofdstad Maastricht (99), gevolgd door Venlo (90), Kerkrade (86) en Heerlen (54).

In Mook en Middelaar kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze Limburgse gemeente werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur. Meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente in Limburg is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/overzicht-schuurinbraken-winter-2020-2021.

Inboedelverzekering dekt inbraak

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen