Dementieproject Roermond wint Europese Vorsorgepreis

Roermond dementievriendelijk, zo heet een project dat al een tijdje met goede resultate loopt in de gemeente Roermond.

Gisteren is Roermond met dit project in Oostenrijk in de prijzen gevallen. Volgens het juryrapport is het project een voorbeeld voor andere Europese gemeentes.

Vorsorgepreis
Roermond en nog met twee andere Limburgse gemeentes waren genomineerd voor de Europse Vorsorgepreis. Roermond dementievriendelijk heeft als doelstelling mensen met dementie zo lang en goed mogelijk te betrekken in de samenleving.

Door hulp te bieden aan die mensen die er direct mee te maken hebben, door het geven van trainingen aan verenigingenen en bedrijven.

Deze brede aanpak werd geroemd door de jury van de Vorsorgepreis.

Een dolgelukkige Marianne Smitsmans in een reactie;

Ik ben erg blij met deze erkenning. Het is mooi om als goed voorbeeld te mogen dienen. Dat is waar ik in geloof: samen de schouders eronder en je goede ideeen delen zodat we er allemaal beter van worden. Dementievriendelijk Roermond is zó belangrijk voor mensen met dementie en hun partners/ mantelzorgers. Je hebt er geen idee van hoe groot de impact is van deze ziekte!

Over Alzheimer

Zo’n zeventig procent van de mensen met dementie lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dit type dementie komt dus verreweg het meest voor. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. Ze begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen. Naarmate de ziekte vordert, verliest de persoon met dementie steeds meer vaardigheden en raakt deze uiteindelijk volledig afhankelijk van anderen.

Symptomen van de ziekte van Alzheimer
Wanneer je naaste de diagnose alzheimer krijgt, heeft ze meestal al enige tijd last van geheugenstoornissen. Nieuwe informatie kan ze steeds moeilijker onthouden. Ze vraagt bijvoorbeeld een paar keer per dag hetzelfde en vergeet afspraken. Oudere herinneringen zijn gemakkelijker toegankelijk voor haar. Deze verschijnselen kenmerken de fase vóór de diagnose en de eerste periode erna. AIs je naaste nog relatief jong is, vallen de geheugenproblemen in deze eerste fase soms niet zo op. De opvallende signalen zijn dan bijvoorbeeld dat iemand haar huis minder goed onderhoudt, of er onverzorgder bijloopt dan voorheen. Meer info:www.dementie.nl

Reacties

article
73445
Roermond dementievriendelijk, zo heet een project dat al een tijdje met goede resultate loopt in de gemeente
https://roermond.nieuws.nl/nieuws/73445/dementieproject-roermond-wint-europese-vorsorgepreis/
2018-01-14T23:38:42+00:00
Nieuws