Symbolisch startschot bouw BC Broekhin in oude greswarenfabriek Reuver

Foto: Chantal Hamers

BC Broekhin Jenaplan in Reuver wordt een unieke school in alle opzichten. De vmbo en onderbouw havo komen in de monumentale, vroegere Greswarenfabriek die de spil wordt van de nieuwe wijk Oppe Brik. Jongeren leren in levensechte situaties, zoals in het restaurant waar omwonenden welkom zijn voor een hapje of drankje, bereid door de leerlingen. Het symbolisch startschot is gegeven.

“We verbinden oud en nieuw, verleden en toekomst, school, overheid en bedrijfsleven. Hier willen we voor gaan”, benadrukt bestuursvoorzitter Thieu Kikken van de overkoepelende Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML).

Prachtige leeromgeving

Hij heeft samen met gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie en demissionair wethouder Jan Smolenaars de eerste handeling verricht en getoost op dit bijzondere project.

Leren van de leerling staat centraal bij SOML en BC Broekhin Jenaplan onderscheidt zich met omgevingsonderwijs: “We verbinden de school met de omgeving, zodat de school en de leerlingen een belangrijke plek in de samenleving krijgen, ze kennis opdoen, vaardigheden leren en zich ontwikkelen tot zelfbewuste personen. Dit is een prachtige leeromgeving, centraal in de regio”, vindt Kikken.

SOML exploiteert liever één gezamenlijk gebouw, dan twee aparte in Swalmen en Reuver. De beschikbare middelen dienen ten gunste van de leerlingen te worden ingezet. Krimp als kans voor meer kwaliteit van onderwijs dus.

In de nieuwe school is nog plek voor bedrijven die ruimte willen huren en de meerwaarde zien van samenwerking met deze vorm van onderwijs.

Ongelooflijk belangrijk

Ook de Provincie looft dit initiatief dankzij de duurzaamheid, het historisch erfgoed, de samenwerking met diverse partners en bedrijven.

“Dit is heel bijzonder en alle dingen komen bij elkaar”, ziet gedeputeerde Ger Koopmans. “Stedenbouw, behoud van historisch erfgoed, bijzonder onderwijs, duurzaamheid. “Limburg heeft veel monumenten en het is ongelooflijk moeilijk die te behouden en te onderhouden. Hier en daar houden we wel eens een schoorsteen overeind maar deze belangrijke fabriek kunnen we behouden met een nieuwe bestemming, waardoor we de rijke belangrijke geschiedenis van de regio zo groot en zo levend kunnen houden. De school voldoet bovendien aan alle kernvoorwaarden om de gemeente levendig te houden. Dat is ongelooflijk belangrijk voor de arbeidsmarkt in deze grensregio. Een groot compliment aan de gemeenteraad, burgemeester en wethouders en de omgeving. Iedereen is er in de volle breedte achter gaan staan en dat was voor ons als Provincie reden om dit initiatief te steunen met bijna twee miljoen euro.”

Directeur en oud-docent geschiedenis Noud Theunissen van BC Broekhin Jenaplan stelt dat in Limburg en Reuver de industriële revolutie voor Nederland is begonnen.

“Daarom is het fantastisch dat modern onderwijs hier nu ook begint. Zonder de Provincie was dit niet mogelijk geweest.” Het is bovendien de enige Jenaplanschool voor voortgezet onderwijs in Limburg.

Landelijke bekendheid

De gemeente Beesel is blij met de strategische keuze van SOML, die Reuver en Oppe Brik een enorme boost geeft en de leefbaarheid blijft garanderen. Vijf jaar geleden stond de gemeente voor de keus om het terrein van zes hectare te saneren en te slopen. En nu is dit een landelijk voorbeeld van duurzaamheid en samenwerking. De gemeenteraad heeft zes miljoen euro beschikbaar gesteld.

Leerlingen zijn ook betrokken bij de inrichting van het park om de school, die ook leeromgeving wordt. Ze hebben bijvoorbeeld de brug over de waterbuffer mee ontworpen, een free runparcours en een klimtoestel en er komt een podium met gresbuizen als zitplaatsen.

“Het is van levensbelang voor het voortbestaan van Beesel”, stelt Jan Smolenaars, die zich hier “als verdomd trotse wethouder” sterk voor heeft gemaakt. Nu hij stopt met zijn werk, hoopt hij als opa geregeld een kopje koffie te komen drinken in de nieuwe school. “Ik ben de leeftijd voorbij dat ik in sprookjes geloof, maar hier komt een fantastische school op een van de locaties waar de klei-industrie groot is geworden. Dit is een bijzondere dag voor Beesel. Ik denk dat ik hier nog vaak zal binnenlopen. Veel succes!”

Na de zomer in 2019 gaat BC Broekhin Jenaplan open, met 550 leerlingen op vmbo en (onderbouw) havo.

Bron: Chantal Hamers www.kameleoncoaching.nl

Reacties

article
82086
BC Broekhin Jenaplan in Reuver wordt een unieke school in alle opzichten. De vmbo en
https://roermond.nieuws.nl/nieuws/82086/symbolisch-startschot-bouw-bc-broekhin-in-oude-greswarenfabriek-reuver/
2018-05-14T12:18:38+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2018/05/14130118/52a2f649-2351-4a1b-b4ce-2866d4d36fd2.jpg
Nieuws