Europees tintje voor Open Monumentendag 2018 in Limburg

Foto: Huis voor de kunsten Limburg

In het weekend van 8 en 9 september a.s. zijn weer talrijke prachtige monumenten in Limburg (en de rest van Nederland) gratis toegankelijk. Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het thema is dit jaar ‘In Europa’. Hiermee sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Het accent ligt dit jaar op wat ons cultureel gezien zoal aan elkaar bindt in Europa. Limburg heeft als grensregio natuurlijk een bijzondere positie. Tijdens Open Monumentendag is er dan ook veel aandacht voor de internationale aspecten van de monumenten, historie en cultuurlandschappen in Limburg. Kijk op www.openmonumentendag.nl/limburg voor het programma met onder andere rondleidingen, exposities en fiets- en wandelroutes in deze provincie.

Evenals de afgelopen jaren is er ook in 2018 een Open Monumenten Klassendag waarbij basisscholieren op vrijdag 7 september in een groot aantal Nederlandse gemeenten monumenten in hun eigen omgeving kunnen bezoeken.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Een greep uit de activiteiten tijdens Open Monumentendag in Limburg op 8 en 9 september 2018
(in alfabetische volgorde op gemeente)

Voor alle openingstijden en adressen kijk op www.openmonumentendag.nl en zoek op een specifieke gemeente.

Roermond
Roermond heeft een uitgebreid programma op 8 en 9 september. Bezoek ondermeer de ECI-Cultuurfabriek, galerie het Achterhuis, een bloemtapijt in het Kruiswegpark, het Koetshuis, de Kapel en binnenplaats van het voormalige Karmelitessenklooster, Regentenkamer Prinsenhof (op de
Hoek van Pollartstraat/Munsterplein), de Minderbroederskerk, de Munsterkerk, de Rattentoren, de Kepelse Meule en de synagoge. Rondje Roermond verzorgt een rondleiding door Europees Roermond en op zondag is er de historische stoet door de binnenstad.

Beesel
Op zaterdag 8 september laat Historische Re-enactment Vereniging Nederland (HRVN) bezoekers van het voormalig Britse munitiedepot in Reuver ervaren hoe Amerikaanse frontsoldaten leefden die ons land in de Tweede Wereldoorlog bevrijdden. Ook zijn er rondleidingen door gidsen. U kunt per fiets of te voet over de Prinsendijk langs de huidige Nederlands-Duitse grens naar de vele programmapunten in de gemeente Beesel. De Prinsendijk loopt over de Romeinse weg, de Via Traiana, die oorspronkelijk van Heerlen naar Xanten in Duitsland liep. Dit is één van de weinige nog zichtbare Romeinse wegen in Nederland.

Eijsden-Margraten
Bezoek bijvoorbeeld een lezing of kinderworkshop bij Kasteel Eijsden, dat met z’n ligging aan de Maas en dichtbij de grens met België perfect aansluit bij het thema ‘In Europa’. Of maak een wandeling door het historisch centrum van Eijsden langs de vernieuwde Cultureel Erfgoed route.

Gennep
In Gennep zijn diverse musea en monumenten te bezoeken. Bijvoorbeeld de stoomlocomotief Loc 094 op het voormalige emplacement van grensstation Gennep uit de tijd dat Gennep middelpunt was van het “Duits lijntje”, de spoorlijn Boxtel–Wesel, deel van de spoorverbinding Londen-Berlijn-St. Petersburg. Of smederijmuseum ‘De Smees’ dat sinds kort in Ven-Zelderheide is gevestigd.

Heerlen
In Heerlen wordt speciaal voor deze Open Monumentendagen het boekwerk ‘Rijksmonumenten in Heerlen’ uitgegeven. Ook is een route uitgestippeld langs 125 beschreven rijksmonumenten in Heerlen en op zondag 9 september wordt een unieke tocht georganiseerd langs de opvallend vele Rijksmonumenten die deze gemeente rijk is. Vertrekpunt is Hotel van der Valk, waar u tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis routebeschrijving kunt ophalen.

Kerkrade
Het Gemeentearchief Kerkrade, Bibliotheek Kerkrade en de Volkshochschule Aachen hebben samen met Abdij Rolduc, de Watermillfoundation, de Botanische Tuin Kerkrade, Burg Rode, Schacht Nulland, Lambertuskerk, VAZOM, IVN en het EBC een aantrekkelijk grensoverschrijdend programma
samengesteld.

Landgraaf
Bij Landgoed Slot Schaesberg wordt tekst en uitleg gegeven over het ambitieuze herbouwproject en de vorderingen. U kunt genieten van het uitzicht op de uitkijktoren die in de 17e-eeuwse toren is geplaatst en een kijkje nemen in de kelders van het kasteel waar begin 18e eeuw nog de zogenaamde ‘Bokkenrijders’ gevangen werden gezet. Ook is er o.a. livemuziek en een ’spellenkraem’ met spellen voor jong en oud en bezoekers kunnen leren kleding te maken uit de 17e eeuw.
Het programma bij de Petrus en Pauluskerk in Schaesberg staat in het teken van de ingrijpende restauratie die in mei 2017 werd afgerond.

Leudal
Speciaal voor dit weekend zijn er vier verschillende wandelroutes die de grens over gaan en zowel mét als zonder gids gelopen kunnen worden. Verder draaien bijna alle molens in Leudal, worden verhalen verteld op de Armenmolen en is er muziek op diverse locaties. .

Maasgouw
In de gemeente Maaasgouw worden de drie monumentale molens (Hompesche Molen, Leonardusmolen, Lindertmolen) voor het voetlicht gebracht, wordt aandacht geschenken aan de Maasbrachtse haven (met o.a. rondvaarten) en de hiermee verbonden schippersbeurs, in Wessem zijn rondleidingen rondom het internationale verhaal van het handelsstadje, in Thorn passeren in de Abdijkerk de internationale aspecten van de kerkgeschiedenis de reveua en in Stevensweert wordt het verhaal verteld van een aantal markante persoonlijkheden uit Stevensweert die een niet onbelangrijke rol hebben gespeeld in Europees verband.

Maastricht
In het Gouvernement aan de Maas kan men een bezoek brengen aan de plekken in het Provinciehuis waar de vergadering en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht hebben plaatsgevonden. Tevens is er een kleine expositie met de officiële Nederlandse versie van dit Verdrag en een expositie over het Europees Erfgoed Label.
In de Lambertuskerk is een beurs over duurzaamheid en monumenten waarin bezoekers zich kunnen oriënteren op verschillende duurzaamheidsoplossingen voor monumenten
Op zondag 9 september bieden veel monumenten ook een podium voor cultuurevenement Het Parcours. Dit valt samen met de autoloze zondag van Maastricht. Er is een route gemarkeerd met een groene loper die vanaf het Vrijthof via de Boschstraat naar Het Bassin loopt . In dit kader zijn bijzondere monumenten aan de Boschstraat en het Bassin opengesteld, waaronder Hotel Monastère, het woonhuis van Petrus Regout, de voormalige Timmerfabriek en het Eiffelgebouw en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx, waar nu filmhuis Lumière is gevestigd.

Meerssen
Dit jaar staat Meerssen helemaal in het teken van het Buitengoed Geul & Maas. Leer dit prachtige gebied tussen Maastricht en Valkenburg kennen tijdens het evenement ‘Het Buitengoed Geul & Maas stelt zich voor! . Met een kleurrijk palet aan activiteiten: historische wandelingen, een fietstocht, een pelgrimage, lezingen, muziek, exposities en culinaire proeverijen.

Mook en Middelaar
Kunstgroep Kolonie Plasmolen organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten een expositie in en om de kassen van Jachtslot De Mookerheide in Molenhoek.

Nederweert
Op zaterdag 8 september is molen De Korenbloem in Ospel geopend. De vrijwillige molenaars verzorgen een rondleiding en draaien en malen bij voldoende wind. Bij onvoldoende wind vindt een demonstratie stenen billen plaats, oftewel het scherpen van een molensteen. De waterkrachtcentrale aan Roeven is zaterdag ook geopend voor publiek.

Nuth
Op zondag 9 september zijn in de gemeente Nuth de volgende monumenten opengesteld: De Naamse Steen in Wijnandsrade (tentoonstelling Schimmertse objecten en toneelvoorstelling Willie en Ambro om 16.00 uur), Het Boerderijmuseum, De Watertoren, de St Remigius kerk in Schimmert en de Stephanuskerk Wijnandsrade, bezichtiging kerk, aandacht voor invloed Europa op architectuur en optreden van Paul van Loo om 13.00 uur en 14.30 uur. Ook is Kasteel Wijnandsrade te bezichtigen. Hier vindt om 15.00 uur tevens een Groot Europa –debat plaats.

Sittard-Geleen
Monumenten in Sittard-Geleen kunt u bezichtigen aan de hand van een speciaal uitgegeven themaboekje, te krijgen op diverse locaties in Born, Geleen, Limbricht en Sittard. Hierbij wordt onder andere aandacht gegeven aan de internationale/Europese aspecten van de monumenten.

Stein
In de gemeente Stein is een ( fiets)tocht uitgezet vanaf de Terpkerk in Urmond. De diverse monumenten langs deze route zijn gratis te bezoeken. De gemeente Stein heeft een aantal monumenten binnen haar gemeentegrenzen en twee beschermde dorpsgezichten: Oud Urmond en Oud Elsloo.

Valkenburg aan de Geul
De Kunst en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul heeft in de Protestantse Kerk een expositie van en over kloskant georganiseerd met als titel ‘Kant in Europa door de eeuwen heen’. In De
Kluis, boven op de Sjaasberg, zijn vele muur-en plafondschilderingen te bewonderen die de afgelopen jaren gerestaureerd zijn.

Venlo
Venlo vierde Open Monumentendag dit jaar op 1 september 2018, omdat Venlo op die dag het feit viert dat ze 675 jaar geleden stadsrechten hebben gekregen.

Venray
In het Venrays Museum is de tentoonstelling ‘Onverwachte ontmoetingen Europese accenten in Venrays erfgoed’ te bezoeken, molen Nooit Gedacht draait en maalt en u kunt kennis
maken met ‘De Heiligen van de Veltumse Kapel’.

Voerendaal
Op zondag 9 september openen diverse monumenten in de gemeente Voerendaal vanaf 11.00 uur hun deuren. Verschillende monumenten, kerken, kastelen en hoeves, zijn deze dag (gedeeltelijk) open voor bezichtiging. Er worden onder andere rondleidingen, lezingen en kunstzinnige en muzikale activiteiten verzorgd. De monumenten zijn met elkaar verbonden via twee mooie fietsroutes.

Weert
Dit jaar herdenkt Weert Philips van Montmorency, graaf van Horne, heer van Weert. Allerlei plaatsen en monumenten die een relatie hebben met de familie Van Horne zijn dan ook tijdens Open Monumentendag geopend. Verder o.a. ook de Paterskerk, de tuin van de zusters Birgittinessen en de H. Willibrorduskerk in Stramproy. In grenspark Kempen-Broek draaien en malen vele molens. Bij het informatiepunt (zaterdag voor het museum op de Markt in Weert en zondag bij de Paterskerk) is een gratis programmaboekje te krijgen, evenals fiets- en wandelroutes en een speurtocht voor de jeugd.

'

Reacties

article
86637
In het weekend van 8 en 9 september a.s. zijn weer talrijke prachtige monumenten in
https://roermond.nieuws.nl/nieuws/86637/europees-tintje-open-monumentendag-2018-limburg/
2018-09-03T13:59:48+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2018/09/03135907/foto_pb_omd_2018_-_paterskerk_weert_verkleind.jpg
Open-Monumentendag, roermond
Roermond Horeca Nieuws, Roermond Nieuws