BC Broekhin Jenaplan reconstrueert carillontoren

Foto: Nieuws.nl

 


Persbericht – Door Chantal Hamers – Leerlingen van BC Broekhin Jenaplan in Swalmen en Reuver gaan onder begeleiding van het Repair Café het carillon van de Fatimakerk in Offenbeek reconstrueren. De toren is gesloopt, de voormalige kerk is een gemeentelijk monument. Het gerestaureerde carillon komt in een staalconstructie en is over een jaar klaar, is het streven. Daarna wordt met bewoners bepaald waar deze precies komt.

Het initiatief om het carillon terug te brengen in de wijk is van projectgroep Veur Offebek van Kernoverleg Offenbeek. Zondag om 15.00 uur is het officiële startschot voor de restauratie van het carillon, met de gemeente en het kerkbestuur.

Docent Productie, Installatie en Energie (PIE) Rinus van Heumen van BC Broekhin Jenaplan gaat de concepttekening uitwerken met vierdejaars leerlingen. Na het eindexamen in mei nemen derdejaars het over. Het streven is dat het carillon eind volgend jaar te horen is in Reuver. “We gaan een bouwtekening maken, hout en metaal bestellen en voorbewerken”, vertelt Rinus van Heumen. “De toren wordt daarna van een zinklaag voorzien en daarna weer op school afgewerkt. De klokken worden gerestaureerd. En er moet natuurlijk een nieuw computersysteem komen dat het carillon aanstuurt.”

Medewerkers van het Repair Café begeleiden de jongeren. De bekende klokkenfirma Daelmans uit Lierop levert de ontbrekende expertise en materialen.

Heel speciale samenwerking

Niet alleen de twaalf klokken uit de voormalige Fatimakerk komen terug en worden gerestaureerd, er komen zes nieuwe klokken bij om het zogenoemde chromatische, volledige register te laten horen. Jack Reijnen van Veur Offebek is blij dat het carillon terugkomt in Offenbeek en dat dit een centrale plek krijgt in de nieuwbouwwijk Oppe Brik. “De kerkklokken luidden vroeger zowel blij als verdrietig nieuws aan. Het is heel speciaal dat de leerlingen van BC Broekhin – dus de harde technische werkers van morgen – dit project realiseren, zeker als zij misschien in de toekomst gaan wonen in Oppe Brik.”

Nieuwe locatie BC Broekhin Jenaplan

De voormalige greswarenfabriek in deze wijk wordt momenteel gerenoveerd en wordt de nieuwe locatie van BC Broekhin Jenaplan. De school vindt het belangrijk de spil van de samenleving te zijn en samen te werken met ouders, ondernemers en overheid, zodat leerlingen aan levensechte opdrachten kunnen werken. Met deze onderwijsvernieuwing bereidt school ze goed voor op hun latere studie of werk, omdat ze een beter beeld hebben van hoe het bedrijfsleven werkt en wat organisaties van ze vragen.

Voor de kerstmarkt heeft John Gubbels van Veur Offebek de kerstbanner ontworpen.

“De kerk is weliswaar gesloten in 2017 maar de erfgoedschat, de klokken komen terug via het clusterkerkbestuur Parochies van Beesel; dan zit je al vlug hemels te denken en zag ik een engel. En dacht daarbij aan Ingel van Wijers, de overleden vader van Wiel Weijers. Zijn vader Ingel was een van de aanjagers voor het realiseren van de Fatimakerk in de jaren zestig, samen met de paters in Offenbeek. Wiel Weijers zet zich nu voor de restauratie van het carillon in namens het Repair Café.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen