Knappe zege VVV in Den Haag

En de bal rolde weer. Om het echie. Er waren drie punten te verdienen in het Cars Jeans stadion in Den Haag, vorige week tijdens het trainingskamp vijf dagen lang de uitvalsbasis van VVV. Het voelde daardoor misschien een beetje als een thuiswedstrijd, waarin VVV op vrijwel volledige oorlogssterkte kon aantreden. Alleen Roel janssen was nog niet fit genoeg om in de basis ye starten. Maar Seuntjens, Post en Unnerstall keerden terug. Daar stond tegenover dat Patrick Joosten een basisplaats kreeg ten faveure van Jay-Roy Grot.

Al binnen een halve minuut kreeg de furieus startende thuisclub een kans, maar die werd teniet gedaan door de Venlose defensie. Na de daarop volgende hoekschop toucheerde de bal de lat boven Unnerstall. VVV kwam met de schrik vrij. Even later zocht El Khayati de vrijstaande Falkenburg, maar de bal was gelukkig niet zuiver. VVV berkte zich tot tegenhouden en loeren op de counter. De voorsprong voor de thuisclub kwam niet helemaal onverwacht. Becker werd op rechts diep gestuurd. Hij liet Kum zijn hielen zien en schoot de bal in de lange hoek: 1-0. Er stond een klein kwartiertje op de klok. Vijf minuten later moest Zwinkels in het Haagse doel voor het eerst i grijpen. De kopbal van Opoku miste kracht.

In de 23e minuut was het opeens bijna gelijk. Mlapa draaide weg en schoot in. Zwinkels moest alle zeilen bijzetten om de bal uit de hoek te halen. In de 27e minuut kreeg ADO een uitgelezen kans om de marge te verdubbelen. Na een overtreding van Post mocht de thuisploeg een vrije schop nemen op de rand van het strafschopgebied. Maar Meijers schoot zwak in, tot opluchting van de in het rood spelende geelzwarten. Even later was er een schot van Lorenzen waarbij Unnerstall gestrekt naar de hoek moest om een grotere achterstand te voorkomen. De thuisclub was de baas in het veld, al kreeg Opoku na een half uur een ideale kans op de gelijkmaker. Hij schoot te gehaast over na voorbereidend werk van Joosten. En terwijl ADO jacht maakte op de tweede treffer, viel opeens de gelijkmaker binnen. Joosten kapte en draaide op de rand van de zestien en schoot via een Haags been de bal achter Zwinkels: 1-1. Dat was ook de ruststand.

Na de rust kwam Christian Kum niet meer terug. Hij werd vervangen door Tristan Dekker die rechtsachter ging spelen. Daarom speelde Moreno Rutten na rust links in de defensie, net als vorige week in het oefenduel tegen Viktoria Köln.  De eerste kansen waren voor VVV. Een schot van Post werd nog gekeerd door Zwinkels en in de rebound miste Susic. De Venlonaren begonnen duidelijk een stuk scherper aan het tweede bedrijf dan aan het eerste. De bal ging sneller rond waarbij gezegd moet worden dat Den Haag ook veel minder hoog druk zette dan in het eerste bedrijf. En in de 51e minuut was er al een voorsprong voor VVV. Patrick Joosten sneed, net als bij zijn eerste doelpunt, vanaf links naar binnen en krulde bal loepzuiver in de verre hoek.Een magistraal mooi doelpunt.
Even later kon Promes na een hoekschop inkoppen, maar dit meer was Zwinkels op zijn post. Dat ADO op 2-2 kwam, was volslagen onverwacht. Becker, uitgeweken naar links, gaf de bal panklaar op Erik Falkenburg die zomaar kon scoren. Doodzonde. Even later moest Unnerstall ingrijpen toen Immers inkopte, anders was de thuisclub zomaar op voorsprong gekomen.

VVV was even zoekende naar de juiste aanpak. Opeens was het weer ADO dat het spel bepaalde. Het duurde een minuut of tien voor VVV weer van zich deed spreken. Een voorzet van Post zorgde voor paniek bij ADO, maar het bleef bij een hoekschop die niks opleverde. In de 73e minuut was het weer ADO dat een kans kreeg. Een schot van Becker werd door Unnerstall knap uit zijn doel gehouden. Meteen daarna werd Susic vervangen door Evert Linthorst, die na vier basisplaatsen zijn plek weer had moeten inleveren aan de teruggekeerde Danny Post.
In de 80e minuut was er opeens consternatie. Arbiter Manschot werd door de VAR naar de monitor gedirigeerd en gaf na een lange pauze rood aan Zwinkels en een penalty aan VVV. Mlapa nam plaats achter de bal terwijl invaller-doelman Havekotte rustig het veld in liep. Mlapa moest lang wachten, maar scoorde beheerst: 2-3 voor VVV!! De thuisclub zette met tien man alles op alles Om alsnog de helijkmaker te forceren. Arbiter Manschot telde maar liefst zeven minuten extra speeltijd erbij, met name vanwege het tijdverlies rond de strafschop. Het werd nog billen knijpen voor VVV. Maar in blessuretijd counterde VVV nog naar 2-4. De ingevallen Grot scoorde. Belangrijke punten voor de rode geelzwarten!

ADO Den Haag – VVV-Venlo 2-3 ( 1-1 ).
Doelpunten: 13. Sheraldo Becker 1-0, 43. Patrick Joosten 1-1, 51. Patrick Joosten 1-2, 60. Erik Falkenburg 2-2, 84. Peniel Mlapa 2-3 (strafschop), 90+7. Jay-Roy Grot 2-4.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot.
Gele kaart: Kum (VVV-Venlo).
Rode kaart: 80. Zwinkels (ADO Den Haag).

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Rutten, Promes, Röseler, Kum, Seuntjens, Post, Susic ( 75. Linthorst), Opoku, Mlapa ( 90. Grot), Joosten.