Nierpatiënten Laurentius Ziekenhuis in beweging

Op donderdag 14 maart wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van gezonde nieren tijdens World Kidney Day. Ook in Roermond is er aandacht voor nierziekten maar vooral voor het vóórkomen ervan door voldoende te bewegen en gezond te eten.

Wanneer de nieren niet meer goed functioneren, wordt het bloed onvoldoende gezuiverd. Afvalstoffen en overtollig vocht hopen zich op en dit kan levensbedreigende gevolgen hebben. Tijdens een dialysebehandeling worden deze afvalstoffen en het vocht uit het lichaam verwijderd. “Voor zo’n behandeling moet een patiënt een aantal keren per week naar het ziekenhuis komen. Dit heeft echt een grote impact op iemands leven. We proberen daarom zo veel mogelijk te voorkomen dat patiënten afhankelijk worden van dialysebehandelingen door onder andere te kijken naar wat de patiënt kan verbeteren in zijn of haar leefstijl”, legt dialyseverpleegkundige Charles André uit. “Maar ook dialysepatiënten profiteren van een gezonde leefstijl doordat ze een betere kwaliteit van leven lijken te ervaren.”

Meer bewegen
Veel nierpatiënten ervaren een gebrek aan energie. Het gevolg is dat zij lichamelijke inspanning vermijden, terwijl het juist goed is om je conditie te behouden dan wel te verbeteren. Als je je fit voelt, zit je lekkerder in je vel, ben je mobieler en beter in staat mee te doen aan de samenleving. Om nierpatiënten te stimuleren meer te bewegen, is het Laurentius Ziekenhuis samen met de Nierpatiënten Vereniging Roermond (NPVR) en De Zorggroep vorig jaar al gestart met het project ‘Bewegen op Maat’. Het project is tot stand gekomen doordat de Nierstichting op zoek was naar toepasbare ideeën voor de verbetering van de zorg voor nierpatiënten, genaamd de NierstichtingChallenge.

Geen rolstoel meer nodig
Vanuit dit initiatief is “Bewegen op Maat” mogelijk gemaakt,” vertelt Charles André, Charles: “Nierpatiënten werden uitgenodigd twee keer per week te gaan sporten in het Zorghotel onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het sporten gebeurt in groepsverband waarbij ook de partner mee mag komen sporten, wat vaak een extra stimulans is. De reacties zijn erg positief. De patiënten merken dat ze meer energie krijgen en dat wordt bevestigd door de testen. Eén van onze patiënten heeft uitzonderlijk veel profijt gehad van het sporten. Hij kwam voorheen door een gebrek aan energie in een rolstoel naar het ziekenhuis. Hij is gaan sporten en kan zijn rolstoel voortaan thuislaten!”

Gezonde levensstijl
Voor nierpatiënten is het, nog meer dan voor andere mensen, van belang om gezond te eten en zout te vermijden. Zout verhoogt de bloeddruk en de kans op nierschade. Minder zout eten kan de verergering van de nierschade vertragen waardoor dialyseren of een niertransplantatie (nog) niet nodig is. “Daarom blijven we ook veel energie steken in het voorlichten van patiënten over het belang van een gezonde levensstijl, gezonde voeding en lekker eten met minder zout. Later dit jaar hopen we nog een voorlichtingsavond te organiseren speciaal gericht op een gezonde leefstijl.”

Reacties

video
94489
Op donderdag 14 maart wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van gezonde nieren tijdens
https://roermond.nieuws.nl/nieuws/94489/nierpatienten-laurentius-ziekenhuis-in-beweging/
2019-03-14T10:38:56+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2019/03/14103738/Nierpati%C3%ABnten-worden-tijdens-het-sporten-begeleid-door-fysiotherapeuten.jpg
Gezondheid, Nieuws