Roermond van start als Age Friendly Cultural City

260302RH- Roermond is een van de zeven nieuwe steden die gaat deelnemen aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. In Limburg de tweede stad die deelneemt. Met dit programma moedigt het Fonds sinds 2016 steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Wethouder Pleyte:

“Wij willen dat iedereen cultuur beleeft. Actief bezig zijn met toneel, muziek, schilderen, zang of dans verrijkt je leven. Je ontwikkelt jezelf, blijft actief deelnemen aan het maatschappelijk leven en legt sociale contacten. Daarom is cultuurbeleving, actief en passsief, van groot belang voor de groeiende doelgroep ouderen in Roermond”.

Wethouder Smitsmans vult aan:

Veel ouderen zijn eenzaam en worden niet meer aangesproken op wat ze kunnen. Vrije tijd en in het bijzonder cultuur en beweegactiviteiten kan ouderen weer activeren en zo de kwaliteit van leven verbeteren. Het leggen van verbindingen tussen kunst, cultuur, sport, zorg en welzijn op lokaal niveau is daarom van grootbelang. Dat doen we met het concept van positieve gezondheid als uitgangspunt.”.

Samenwerkingspartners in het programma zijn: ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom en de Koninklijke Harmonie Roermond. Zij gaan verschillende ouderenprojecten uitvoeren op het gebied van kunst, theater en muziek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen