Veertig jaar dagbehandeling Delta Roermond

Foto: De zorggroep

Veertig jaar geleden, op 1 september 1979, opende op het terrein van Camillus in Roermond een dagbehandeling voor zowel mensen met lichamelijke aandoeningen  als beginnende dementie. Na enkele jaren vanwege sloop en herbouw te zijn uitgeweken naar Westhoven en Swalmen, kan dagbehandeling Delta nu op dezelfde plek haar robijnen bestaansjubileum vieren.

Dat heuglijke feit gaat in de eerste week van september gebeuren. Karin Colbers werkt als activiteitenbegeleidster op Delta en vertelt hierover: “Medewerkers en vrijwilligers vieren dan samen feest met bezoekers van de dagbehandeling en hun familie. Op een later tijdstip volgt nog een infomarkt voor de instanties waarmee wij samenwerken, die ook betrokken zijn bij de zorg en begeleiding van onze bezoekers.”

Dagbehandeling
Dagbehandeling houdt in individuele zorg en begeleiding, behandeling door diverse disciplines en dagbesteding in een gezellige omgeving met ruimte is voor eigen inbreng. Zorgcoördinator Ilse Cremers: “Mensen met een lichamelijke aandoening of beginnende dementie worden door ons één of meerdere  dagdelen opgevangen en ondersteund, met als uiteindelijk doel dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat doen we in teams met verzorgenden, activiteitenbegeleiders, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, artsen en diëtistes en pastorale hulpverleners en niet te vergeten onze  vrijwilligers.”
“Onze bezoekers zijn veelal kwetsbare ouderen en we hebben een speciaal programma voor mensen met de ziekte van Parkinson,” voegt Karin toe. “En begin volgend jaar starten we op de dagbehandeling ook nog met een Parkinson Café, niet alleen voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar ook voor hun partners en mantelzorgers.”

Delta
De dagbehandeling kreeg de naam Delta, vanwege de manier waarop langs meerdere wegen wordt samengewerkt om de zelfredzaamheid van bezoekers te bevorderen. Karin: “Zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Delta staat voor de weg die het water stroomt via vertakkingen en uitlopers om op de plek van bestemming te komen. Dit doel streven we ook nog steeds na, ondanks dat er steeds meer bezoekers in behandeling komen met gecompliceerdere hulpvragen. Voor mensen met een beginnende dementie wordt een zo rustig mogelijk huiselijke omgeving gecreëerd.”

Een bezoeker:

“Ik kom heel graag naar de dagbehandeling. Het is heel gek maar als ik hier binnen ben, voel ik veel minder pijn en loop ik veel gemakkelijker. Hier is van alles te doen en als ik hulp nodig heb staan ze voor me klaar.”

Een partner:

“Doordat mijn vrouw naar de dagbehandeling kan, heb ik weer wat ruimte om de dagelijkse dingen te doen en hoef ik niet constant op te letten. Zonder de dagbehandeling  weet ik niet of ik het zou kunnen volhouden.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen