32e herdenkingsplechtigheid omgekomen militairen

Foto:

Roermond – Angela Hokstam – Op 7 september vindt bij het Nationaal Indië- monument, in het Nationaal Herdenkingspark Roermond, voor de 32e keer de herdenking plaats van de omgekomen militairen, in voormalig Nederlands- Indië en Nieuw- Guinea.

De nagedachtenis start om 09.30 uur met een themabijeenkomst in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond, waarbij de missie UNPROFOR fase 01 tijdens de jaren 1992 en 1993, in het voormalig Joegoslavië centraal zal staan.

De sprekers zijn Generaal- majoor Henk Morsink, Kolonel Gerard van Kuijck, Barry Hofstede en Ron Deelen. Deze Bosnië- veteranen zullen hun ervaringen delen. In het herdenkingspark, Maastrichterweg 19 in Roermond, vindt het vervolg van de plechtigheid, van 14.00 tot 16.30 uur plaatst.

Tijdens de herdenking worden de Nederlandse militairen herdacht, die in de periode 1945 – 1962 het leven lieten, in voormalig Nederlands Indië en Nederlands Nieuw- Guinea. Daarnaast wordt ook stil gestaan bij de andere omgekomen militairen, na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal hoogwaardigheidsbekleders zal de nagedachtenis bijwonen. Een vertegenwoordiger van de regering zal een toespraak houden en een krans leggen. De heer van Bergen draagt zijn jaarlijkse declamatie voor en dhr. Kneepkens zal in zijn toespraak wijzen op, het leggen van verbinding tussen de veteranen en vredesmissies en het delen van herinneringen.

 

Vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, overheden, burgerlijke- en militaire autoriteiten zullen kransen leggen bij het Nationaal Indië-monument, bij het Monument voor Vredesoperaties, bij het Verbindend Monument en bij het Monument van Burgerslachtoffers. Leerlingen van groep 7 en groep 8 van basisschool ’t Kempke uit St. Odilienberg, zullen ook kransen leggen. Twee leerlingen dragen samen een gedicht voor.

Na een minuut stilte tijdens de taptoe, zal een formatie van vier F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht, een Flypast in de missing man formation uitvoeren. De erewachten worden gevormd door de Koninklijke Marechaussee, het Regiment van Heutsz en veteranen van het Regiment Bevoorrading en Transport. De plechtige bijeenkomst wordt muzikaal omlijst, door de Militaire Kapel Johan Friso en het Reuvers mannenkoor.

Voor meer informatie kunt u mailen naar: Jan Litjens [email protected] of bellen op het nummer: 06 55328306.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen