KVW Do-Ho Roermond heeft 47 geslaagde jaren achter de rug

Foto:

 

door Angela Hokstam-

Het kindervakantiewerk Donderberg Hoogvonderen (KVW Do-Ho Roermond ) wordt georganiseerd, door een clubje van ongeveer 35 vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten om de kinderen van de wijken Donderberg en Hoogvonderen, een gezellige- en sportieve week te bezorgen.
Deze vrijwilligers zetten zich vol overgave in, tijdens de week in de zomervakantie. Daarnaast is er een dagelijks bestuur dat door het jaar heen, ook nog allerlei acties en activiteiten organiseert om de week financieel rond te krijgen. Het dagelijks bestuur bestaat uit: Dave Sonnemans, Iris Sonnemans en Jolijn vd Zee.
Normaal hebben we tijdens de sinterklaastijd, huisbezoeken van zwarte pieten. Maar vorig jaar kon dat niet doorgaan i.v.m corona. We wilden toch wat geld in kas krijgen en toen hebben we dus een speculaas actie bedacht”
vertelt Iris Sonnemans. In principe hebben alle kindervakantiewerken hetzelfde doel voor ogen: De kinderen een leuke week bezorgen.
Kindervakantiewerk Do-Ho Roermond is anders, omdat wij al jaren het inschrijfgeld zo laag mogelijk proberen te houden, zodat alle kinderen kunnen meedoen. Ook de kinderen waarvan de ouders een kleinere beurs hebben. Daarnaast verblijven wij op het scoutingterrein op de Kitskensberg, alwaar we de hele week activiteiten organiseren. Wij maken gebruik van het bos om spellen in te spelen, de wijk om speurtochten in te lopen, we knutselen maken een leuke show voor de papa’s en mama’s, we gaan 1 dag in de week met een bus weg naar een grotere speeltuin/ attractiepark. De kinderen mogen lekker vies worden en vooral moe en voldaan naar huis toe gaan, aan het einde van de dag. De kinderen die bij ons meedoen zijn in de leeftijd van 6-13 jaar (groep 3 tot en met groep, dus de basisschoolleeftijd).
Sonnemans legt verder uit: ”Vroeger werd het KVW gehouden in de paardenwei bij boer Cox, op de Kloosterhof. Hier hadden we een grote circustent staan en gingen we back to basic. Sinds een jaar of 6 zitten we nu,op het scoutingterrein op Kitskensberg. Omdat het weer een steeds grotere rol ging spelen, werd het lastiger om in de wei te blijven. Bij veel wind en regen was het te koud en liep de tent schade op. Bij heel veel zon/ hitte hadden we
nergens schaduw, dus zaten we meer in het bos dan in de wei. Vandaar dat we zijn verhuisd. Fundraising wordt ieder jaar op meerdere momenten gehouden. Met Pasen hebben we een paaseieren actie. Dan verkopen we gekookte- en gekleurde
paaseieren, chocolade paaseitjes en paasstollen.
Met Sinterklaas hebben we dan nu de speculaasactie en we doen huisbezoeken met zwarte pieten.
Komend jaar worden we het hele jaar door Jan Linders op de Donderberg gesponsord, door activiteiten te doen die we daar gaan organiseren. 1x in de maand hebben we een kienavond in de Vlonder, waarvan de opbrengst ook naar het KVW gaat. We proberen dus op verschillende manieren geld in kas te krijgen door dit soort acties. En daardoor kunnen we ook het inschrijfgeld voor de kinderen zo laag houden. Want de subsidiekraan van de gemeente, gaat langzaam dicht. En ons KVW is er voor ieder kind, met een grote- of kleine portemonnee”.
”Het KVW is opgericht door 2 studenten van (toentertijd de PEDAC) de PABO. Zij hadden als afstudeerproject, een week voor de kinderen van de Donderberg georganiseerd. Hier deden toen ongeveer 20 á 30 kinderen mee.
Het waren vooral kinderen van éénouder- of gezinnen met een laag inkomen. Mijn vader, Thijs Sonnemans, is toen begonnen als leiding en heeft het bestuur overgenomen na een jaar of 3. Hij is dus op een paar jaar na, altijd de voorzitter geweest. Zelf heb ik ook altijd rondgerend in de wei, op de Kloosterhof als kind tijdens het KVW. Het kon dan ook niet anders dat toen ik 13 was, ook als leiding mee ging draaien. Toen ik 18 was ben ik penningmeester geworden van KVW. Nu ben ik 45 jaar en nog steeds penningmeester. Mijn vader, Thijs, is inmiddels al 9 jaar overleden. Toen hij ziek werd, heb ik samen met mijn broertje, langzaam de taken overgenomen van mijn vader. Zolang het kan zal ik deze erfenis, van mijn vader blijven voortzetten. En hopelijk zullen mijn kinderen, het straks weer van mij overnemen, zodat alle kinderen uit de wijken Donderberg en Hoogvonderen nog tot in lengte van dagen kunnen genieten, van een week geen telefoon of andere devices, maar gewoon lekker vies worden en spelen met elkaar. Zodat dan ook de leiding, dan met goed gevoel kan genieten van de hartelijke lachende smoeltjes. Want daar doen we het voor”.

 

”KVW Do-Ho Roermond bestaat al 47 jaar. We doen dit dus al jaren met veel plezier. Doordat we vorig jaar door corona zijn overvallen, hebben we een jaartje moeten overslaan, met veel pijn in ons hart. We konden het niet over ons hart verkrijgen om de kinderen in de steek te laten. We hebben toen een aantal losse activiteiten gedaan. Dit was ook erg leuk om te doen, maar we hopen dat we nooit meer een jaar hoeven over te slaan. Over 3 jaar hebben we ons 50 jarig bestaan en dit hopen we dan ook grootst te mogen vieren. We kunnen dus al met al zeggen, dat de afgelopen 47 jaar zeer geslaagd waren en we hopen nog op vele geslaagde jaren die gaan komen zegt Iris tot slot.

Ter aanvulling:De volgende producten zijn onder andere in de aanbieding bij de speculaasactie:
*Speculaastaartjes, Roomboter amandelstaaf,Speculaasbrokken.
*Speculaaspop, Kruidnoten,Chocolade Kruidnoten.

De bestelling mag u via de mail doorgeven, aan Iris op mailadres:
[email protected] of via 0640542684
Bezorging is op 4 december.

Zijn er ondernemers die hun werknemers willen verrassen met iets lekkers,
dan kan dat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen