Droger en kouder weer op komst

Foto: StockSnap

Maandag kans op warmterecords, Limburg mogelijk 21 graden

In de loop van komende week wordt het rustig en droog herfstweer. De middagtemperatuur daalt naar een graad of 11 en in de nachten kan het regionaal tot lichte vorst komen. Ook is er grote kans op mist. De werkweek begint met een kletsnatte maandag met veel wind. Het is dan uitzonderlijk zacht voor november met maxima van 17-20 graden. In Limburg zou het zelfs lokaal 21 graden kunnen worden.

Na een nat einde van de maand oktober en een natte start van november wordt het halverwege de komende week droger. Donderdag breekt een periode aan met rustig en droog herfstweer. Hierbij is kans op mooie zonnige dagdelen, maar er is ook kans op laaghangende bewolking en hardnekkige mist.

De maxima liggen dan rond 11 graden en de minima rond 4 graden. Dit zijn hele gebruikelijke temperaturen voor begin november. Tijdens een nacht met brede opklaringen kan het lokaal tot lichte vorst komen. Ook dit is niets raars in deze tijd van het jaar.

Maandag grote kans op warmterecords
Morgen wordt het met 17-18 graden in Noord-Nederland tot 20-21 graden in het zuidoosten uitzonderlijk zacht voor begin november. Er is grote kans op warmterecords want het 2-november record in De Bilt staat op slechts 17,4 graden. Mogelijk wordt het zelfs de warmste novemberdag ooit in De Bilt. Dit record staat op 19,0 graden en stamt uit 6 november 2018.

De hoogste temperatuur over heel Nederland ooit gemeten op 2 november staat op naam van Maastricht. In 1984 werd het hier 20,3 graden. Ook dit record kan morgen sneuvelen.

Regen en veel wind 
Lekker weer is het maandag echter zeer zeker niet. De zon is niet of nauwelijks te zien en er valt regelmatig regen. Daarbij waait het ook nog eens flink. Aan de kust is de wind mogelijk zelfs stormachtig en in de kustprovincies komen zware windstoten voor.

Yannick Damen

Bron: weeronline