Eerste officiële sneeuwstorm sinds 2010 een feit

Foto: Michal Jarmoluk

Windkracht 8 en sneeuwval op de Wadden en dijk Enkhuizen-Lelystad

Op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) en in het Waddengebied waait het sinds afgelopen nacht stormachtig met windkracht 8 en sneeuwde het. Daarmee is voor het eerst sinds 9 januari 2010 officieel sprake van een sneeuwstorm. De sneeuwstorm van vandaag is pas de tweede van deze eeuw en heeft van het KNMI de naam Darcy gegeven. Vorige eeuw kwam het 22 keer tot een officiële sneeuwstorm, waarbij die van 14 februari 1979 de meest bekende en meest hevige was.

Mogelijk komt het vanochtend ook elders in Friesland en in Noord-Holland tot windkracht 8 en valt tegelijkertijd sneeuw. In de rest van het noorden, midden, oosten en westen van het land waait het met windkracht 6, een krachtige wind. Daarmee is daar geen sprake van een sneeuwstorm, maar wel van sneeuwjacht. In Noord-Brabant en Limburg is de wind meestal vrij krachtig. Er is dan wel sprake van stuivende sneeuw, maar niet van sneeuwjacht. De wind neemt vanmiddag langzaam iets af, maar pas na middernacht wordt de wind echt rustiger. De sneeuwval neemt dan ook af, maar helemaal droog wordt het ook maandag nog niet.

Windkracht 8 uit het oosten op de Wadden en op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Omdat in deze gebieden ook sneeuw valt is sprake van een sneeuwstorm.
Het vriest momenteel in bijna het hele land een aantal graden. Het koudst is het tot dusver in Twente met -4,5 graden. In Zuid-Limburg ligt de temperatuur nog 1 graad boven nul. De stevige wind maakt het op dit moment bitterkoud met gevoelstemperaturen van -10 tot -13 graden in het midden en noorden van het land en -8 graden in het zuiden. Doordat er nog altijd koudere lucht wordt aangevoerd koelt het in de loop van de dag overal af naar -3 tot -6 graden en kan de gevoelstemperatuur regionaal zakken tot -15 graden! Hierdoor is er kans op onderkoeling en bevriezing als je lange tijd naar buiten gaat.
Jaco van Wezel
Bron: Weeronline