Eindstand recordwarmte tropische Prinsjesdag

Foto: Ron Porter

Eindstand recordwarme tropische Prinsjesdag
30,3 graden in Voorschoten, 31,4 in De Bilt en 35,1 in Gilze-Rijen

De derde dinsdag van september 2020 is de boeken ingegaan als de warmste Prinsjesdag ooit. Daarnaast was het ook niet eerder zo warm op 15 september. Sterker nog, het kwam tot een recordlate officiële tropische dag in De Bilt. Als klap op de vuurpijl sneuvelde het absolute september-warmterecord voor heel Nederland.

In Voorschoten (meetpunt nabij Den Haag) werd het uiteindelijk 30,3 graden. Het oude record voor de warmste Prinsjesdag sinds de start van de metingen in 1951 stond op 28,7 graden en dateerde van 1961.

Op het landelijk hoofdstation in De Bilt werd het vandaag maar liefst 31,4 graden. Daarmee was het officieel de warmste 15 september ooit gemeten. Het oude datum-warmterecord stond op 29,0 graden en werd gemeten in 2016. Het datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt is al het negende van dit jaar. Er is nog geen enkel datum-kouderecord voor de maxima in De Bilt gemeten dit jaar.

Bovendien was het met 31,4 graden een recordlate officiële tropische dag. Tot aan vandaag had 14 september 2016 het record voor de laatste dag in het jaar met 30 graden of meer in handen. Deze temperatuur is de op één na hoogste septembertemperatuur in De Bilt. Op 5 september 1949 werd het 32,6 graden.

Absoluut september-warmterecord
Als klap op de vuurpijl noteerde weerstation Gilze-Rijen de hoogste septembertemperatuur ooit gemeten met 35,1 graden. Over alle KNMI-stations stond dit record tot aan vandaag op 34,2 graden, gemeten op 4 september 1929 in Maastricht.

Komende dagen langzaam minder warm
De komende dagen neemt de hitte af. De temperatuur stijgt morgen naar 23-29 graden, vanaf donderdag liggen de maxima tussen 19-24 graden. Het weerbeeld laat veel zonneschijn zien en het blijft droog.

Jaco van Wezel

Bron: Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen