Provincie onderzoekt maaiselbanken en alternatieven voor klepelmaaiers

Foto: Karolina Grabowska / Pixabay.

Maastricht – Limburg onderzoekt of er opslagplaatsen moeten komen voor plaatselijk maaisel uit ecologisch bermbeheer. Het maaisel uit zulke maaiselbanken kan worden gebruikt voor lokale bodemverbetering. Ook kijkt de provincie naar alternatieven voor de schadelijke klepelmaaiers.

Ecologisch bermbeheer

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) brengt hierover voor de behandeling van de Programmabegroting verslag uit aan Provinciale Staten. Hij doet dat op verzoek van GroenLinks-Statenlid Eric Sol, die onlangs in de Staten pleitte voor zulke opslagplaatsen en ecologisch bermbeheer zonder klepelmaaiers. Zo kan de biodiversiteit worden vergroot.

Klepelmaaier ‘killer’

Klepelmaaiers brengen veel schade toe aan dieren, planten en bodemleven. Soms blijft het maaisel ter plekke achter. Dat zorgt voor verstikking van andere soorten. Eric Sol: “Klepelmaaiers zijn echt killers van biodiversiteit.”

Biodiversiteit in gedrang

Als het afval van klepelmaaiers wel wordt afgevoerd, bijvoorbeeld via een maaizuigsysteem, worden veel insecten, eitjes, larven, rupsen en zaden verwijderd. Ook dat ondermijnt de biodiversiteit.

Geen monitoring

Veel Limburgse gemeentes doen aan ecologisch bermbeheer, maar niet genoeg, blijkt uit een enquête van de Natuur- en Milieufederatie Limburg uit 2020. Zo wordt biodiversiteit meestal niet wordt gemonitord en zijn er bijna geen maaiers opgeleid voor ecologisch bermbeheer.

Bestuursopdracht ontbreekt

Landelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2022 maakt verder duidelijk dat veel overheidsorganisaties op dit vlak een duidelijke bestuursopdracht missen.

Ecologische knooppunten

In totaal heeft Limburg 611 hectare bermen langs wegen. Als die allemaal ecologisch worden beheerd, is dat van onschatbare waarde, aldus Sol: “Ze vormen dan een netwerk van ecologische linten voor behoud en herstel van diverse flora en fauna.”

Vergroende bushokjes

Om die reden zal gedeputeerde Kuntzelaers in zijn beantwoording aan de Staten ook ingaan op mogelijkheden om het ecologische netwerk van bermen langs wegen uit te breiden, bijvoorbeeld via bijenhotels op rotondes en vergroende bushokjes.

Zes soorten bermen

Bij ecologisch bermbeheer worden meestal zes soorten zones onderscheiden, afhankelijk van de functies voor mensen, dieren en planten. Van picknickplekken langs de weg, met een minimale ecologische functie, tot en met bijzonder biodiverse zones voor meer bloemen en kruiden.

Schuil- en overwintergebieden

Bijzonder biodiverse zones zijn schuil- en overwintergebieden voor insecten en kleine fauna, zoals spinnen, vogels, zoogdieren en amfibieën, die er zich ook voortplanten. Tussenliggende zones functioneren als voedselgebieden voor insecten, met bloemen en kruiden, en soms ook ruigtes die beschutting bieden.

Diverse beheersmethoden

Voor elke zone gelden andere beheersmethoden, met aanbevelingen voor maaimachines (geen klepelmaaiers), maaihoogte (hoger is beter, dan overleven meer insecten, eitjes en rupsen), maaipatronen (steeds een ander deel maaien, altijd 15 tot 30 procent laten staan), de maaifrequentie (afhankelijk van de voedselrijkheid van de bodem), de in te zaaien soorten, en de omgang met het maaiafval.

GroenLinks werkt elke dag aan een groener en socialer Limburg. Een Limburg, waar ook toekomstige generaties van het goede leven kunnen genieten. De partij is met vier Statenleden vertegenwoordigd in Provinciale Staten: Thea Jetten, Eric Sol, Kathleen Mertens en Arlan Dautzenberg. Deze bestuursperiode wordt extra ingezet op betere bereikbaarheid van het platteland, behoud van de Limburgse taal en cultuur, en structurele investeringen in Parkstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen