Studenten Gilde sluiten VeVa Marcheert! feestelijk af met defilé op Markt

Foto: Veva Gilde Opleidingen

Van 26 tot en met 28 juni marcheren studenten van Gilde Opleidingen in het kader van VeVa Marcheert! – een initiatief van stichting Hulp voor Helden – in Roermond en Noorwegen. Dit eerbetoon is bedoeld om veteranen te danken voor hun inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid. Het programma sluit vrijdag af op het marktplein in Roermond met een officieel defilé vanaf 13.45 uur. De burgemeester van Roermond zal een toespraak houden voor de eerstejaarsstudenten en andere aanwezigen, waarmee de mars feestelijk wordt afgesloten.

VeVa Marcheert! is een landelijke actie waarbij studenten van Gilde Opleidingen in het Limburgse heuvellandschap en de Noorse bergen marsen en hikes uitvoeren. Het doel is om de herinneringen aan veteranen levend te houden en erkenning en waardering voor hun offers te stimuleren. De studenten reflecteren op de dienstbaarheid van veteranen, die vaak gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip en traumatische ervaringen.

In totaal nemen ruim 50 studenten deel aan de mars, verdeeld over verschillende groepen. Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 juni marcheren 30 eerste- en derdejaarsstudenten door Limburg. Ze gingen woensdag in Margraten van start met een rondleiding op het Netherlands American War Cemetery en marcheerden vervolgens naar Valkenburg. Daar ondernamen ze grensverleggende activiteiten zoals tokkelen vanaf 50 meter hoogte en overnachtten ze in de grotten van Geulhem. Op donderdag 27 juni legden de studenten een krans bij het Witte Anjer Perkje in Valkenburg, het nationale symbool voor erkenning en waardering van veteranen. De mars eindigt op vrijdag 28 juni in het centrum van Roermond.

Tegelijkertijd hiken 23 tweedejaarsstudenten vrijdag door de bergen van Noorwegen, ook in het kader van VeVa Marcheert! Ze leggen een afstand van ruim 20 kilometer af, waarbij ze fysieke uitdagingen aangaan en reflecteren op de ervaringen van veteranen.

VeVa Marcheert! is een initiatief van Hulp voor Helden, een landelijke organisatie die al bijna 150 jaar aandacht vraagt voor en steun biedt aan militairen, veteranen en hun families. De opbrengst van de sponsorgelden die de studenten ophalen met deze mars gaat naar deze helden. Hulp voor Helden ondersteunt hen omdat hun dienstbaarheid vaak gepaard gaat met offers zoals eenzaamheid en traumatische ervaringen. De organisatie vindt het belangrijk dat de samenleving deze offers erkent, waardeert en steun biedt wanneer dat nodig is.

Klik hier voor meer informatie en om te reserveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen