Haus der Westgrenze in Selfkant feestelijk geopend

Onder zonnige omstandigheden is afgelopen zaterdag in Millen-Selfkant het Haus der Westgrenze geopend. Dit nieuwe museum in de meest westelijke gemeente van Duitsland viert de grensoverschrijdende geschiedenis en samenwerking in de Euregio.

Tijdens de feestelijke ceremonie werd de dag gestart met een heilige mis in het dialect, gevolgd door toespraken van prominente gasten, waaronder burgemeester Norbert Reyans van Selfkant en zijn Nederlandse collega Jos Hessels van Echt-Susteren. Veel lof was er voor voormalig burgemeester Herbert Corsten, de initiatiefnemer van het museum.

Het museum belicht de periode 1949-1963, toen Selfkant Nederlands grondgebied was, en toont historische vondsten van de lokale heemkundevereniging. Tevens biedt het een blik op het moderne leven in de drielandenregio, mede dankzij de bijdragen van studente Charlotte Trautmann, die onder andere een doorgezaagde VW-Kever als opvallend tentoonstellingsstuk toevoegde. Met de opening wordt een langdurig voorbereidingsproces afgesloten, hoewel er nog aanpassingen, zoals meertalige infopanelen, nodig zijn.

Het museum staat symbool voor een nieuwe fase van grensoverschrijdende samenwerking en culturele uitwisseling in de Euregio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen