ROERMOND - De barbecues zijn (bijna) achter de rug, de koelbox kan terug de schuur in en in de koelkast lonken de laatste zomerse restjes: een halve komkommer, een bakje druiven en misschien nog een verdwaald potje saus.
Zonde om dat allemaal weg te gooien, toch? Daarom is dit hét moment om het simpele maar briljante motto weer even in herinnering te brengen: ‘Kijk, Ruik, Proef’. Want voedselverspilling tegengaan doe je niet alleen in de hitte van juli, maar juist ook in die nazomerse weken waarin we vaak nét iets te veel hebben ingekocht.
Tweede kans
Wat is ‘Kijk, Ruik, Proef’? Precies wat het zegt: kijk of dat product er nog goed uitziet, ruik eraan en proef een klein beetje. Die datum op de verpakking is handig, maar geen absolute waarheid. Zeker na de zomer, waarin we vaak wat minder gestructureerd koken en eten, helpt dit simpele trucje om je koelkastrestjes een tweede kans te geven.
Extra lekker
Waarom werkt het zo goed? Omdat de houdbaarheidsdatum vooral een richtlijn is. 'Ten minste houdbaar tot' betekent meestal: vaak nog prima te eten erna. Hoe jammer is het dan als dat laatste restje yoghurt of die druiven automatisch in de prullenbak verdwijnen? Vaak zijn producten na een nachtje koelkast juist extra lekker (denk aan pastasalade die de smaken beter heeft opgenomen).
Nazomerse tips
Met deze kleine handelingen maak je een groot verschil in de strijd tegen voedselverspilling. Goed voor de planeet én voor je portemonnee. Benieuwd naar meer tips om verspilling thuis te voorkomen? Neem eens een kijkje op onze blogpagina. En wist je dat er zelfs een landelijke campagne is opgezet rondom Kijk, Ruik, Proef? Daar lees je meer over via Samen Tegen Voedselverspilling. Dus, voordat je je koelkast opruimt na die laatste zomerbarbecue: adem in, open de deur en… Kijk, Ruik, Proef! Verspil minder, geniet meer!
Joep Gommans - oprichter Vers Voor Vandaag