Nieuwe wandel- en fietsroutes bovenop drinkwaterbronnen

Foto: Daniel Reche via Pixabay

WML stippelde in samenwerking met Route.nl een reeks wandel- en fietsroutes uit op de drinkwaterbronnen van Limburg. De bronnen van het Limburgse drinkwater liggen vaak op de mooiste plekken van Limburg. Van de bosrijke Mookerhei tot aan het heuvelachtige Mergelland. Bij elke route stroomt onder voeten of wielen, diep in de bodem, het drinkwater van de toekomst. Dit water is op weg om lokaal opgepompt te worden en vervolgens gezuiverd thuis uit de kraan te komen.

Onzichtbare zichtbaar maken  
Het drinkwater uit de kraan is heel gewoon en vanzelfsprekend, maar toch ook heel bijzonder. Naast een echt natuurproduct, is het ’t meest gebruikte streekproduct uit én in onze provincie. De drinkwaterproductie vindt voor een groot deel plaats in de Limburgse bodem en is niet zichtbaar. Door het ontwikkelen van wandel- en fietsroutes op de drinkwaterbronnen maakt WML het onzichtbare meer zichtbaar. Elke route is uitgerust met extra achtergrondinformatie voor geïnteresseerden.

Bron van water onbekend 
Deze ‘coronazomer’ blijven veel mensen thuis of in de buurt. Dat betekent volop tijd om de eigen omgeving (nog) beter te verkennen en te ontdekken dat het drinkwater uit de buurt komt. Uit onderzoek blijken de meeste Limburgers (86%*) niet te weten waar hun eigen drinkwater vandaan komt.*. Ook als ze ernaar raden, gaat het best vaak mis. Met deze routes kan men nu op pad om het zelf te ontdekken. Voor wie direct wil weten waar het eigen drinkwater vandaan komt, is er altijd nog www.limburgsdrinkwater.nl.

Geniet volop en verantwoord  
De routes op de waterbronnen zijn gemaakt om een leuke, Limburgse zomer te beleven. Voor de dorst onderweg staan er in heel Limburg zo’n 125 watertaps en zijn er zo’n 600 horecagelegenheden die graag een ’Slokje Limburg’ (kraanwater) schenken. Voor iedereen die eropuit trekt: geniet volop mét zorg voor je omgeving. Dan kunnen we van de bronnen én het drinkwater blijven genieten. Zo halen we samen het beste in Limburg naar boven.

Ontdek hier de wandel- en fietsroutes op de bronnen van het Limburgse drinkwater.

*) cijfers uit onderzoek eind 2019 onder 400 Limburgers, door onderzoeksbureau R&M Matrix

Bron: WML