In de jaren zestig tot en met het begin van de jaren tachtig was Roermond de thuishaven van een levendig jongerencentrum, S61. Dit trefpunt, gelegen aan de Swalmerstraat, was veel meer dan zomaar een plek waar jongeren bijeenkwamen. Het was het epicentrum van de progressieve jeugdcultuur in Roermond, een plek waar de geesten van een nieuwe generatie werden gevormd, gevoed door muziek, creativiteit en een gedeelde zoektocht naar identiteit.
S61 stond bekend als het poppodium van Roermond, een voorloper van de Azijnfabriek die later op de Zwartbroekstraat zou opkomen. Hier werd muziek gedraaid die in de rest van de stad moeilijk te vinden was: progressieve klanken, de nieuwste albums, en de geluiden van een veranderende tijdsgeest. Dit maakte S61 tot een van de weinige plekken, naast Club '67, waar jongeren de kans kregen om de cutting edge van de muziekscene te ervaren.
Het was niet alleen de muziek die S61 zijn reputatie gaf. Het jongerencentrum was ook de geboorteplaats van het Debutistenfestival, dat twee keer per jaar plaatsvond. Hier kregen opkomende bands en artiesten de kans om voor het eerst hun talenten te laten zien. Voor velen was dit de springplank naar grotere podia, en voor het publiek een kans om getuige te zijn van de geboorte van iets nieuws en spannends.
In de kelder van S61 werd thee gedronken en vonden repetities plaats. Het was een plek waar jongeren zich konden terugtrekken, weg van de volwassen wereld, om hun eigen weg te vinden in de kunst en cultuur. Hier werden vriendschappen gesmeed en ideeën uitgewisseld, alles in de rook van sigaretten en de klanken van gitaren.
Op zaterdagochtenden, wanneer veel jongeren nog lessen volgden op het St. Ursula, werd tijdens de tussenuurtjes een pauze genomen op deze plek 'oppe Zjwamekersjtraot'. Die pauze bestond vaak uit een snelle peuk, om even te ontsnappen aan de schoolse discipline en zich onder te dompelden in de vrije, rebelse sfeer die het jongerencentrum zo kenmerkte.
S61 was niet zomaar een gebouw aan de Swalmerstraat; het was een toevluchtsoord, een plek van ontdekking en vernieuwing. De herinneringen aan dit roemruchte jongerencentrum leven voort in de harten van degenen die er met regelmaat vertoefden. Het was een plek waar de jeugd van Roermond haar stem vond en waar een deel van de stadsgeschiedenis werd geschreven. In noten, woorden, optredens en hechte vriendschappen. (Bron: Ruudje Velraads / FB Remunj en omgeving - toen en nu)