KHN afd. Roermond: 17 januari wordt: WINKELS OPEN = HORECA OPEN!

Foto: Roermond Nieuws

Persbericht – De duizenden ondernemers, van meer dan 65 KHN-afdelingen, die eerder aankondigden half januari open te gaan, eisen openstelling op basis van gelijkheid. “Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen. Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid, dus schuiven we 17 januari op naar het moment dat ook de winkels weer open mogen”, licht Johan de Vos als woordvoerder toe. De hoge besmettingscijfers van de afgelopen maanden zijn met geen mogelijkheid aan de horeca toe te schrijven, dat is inmiddels wel duidelijk. De grote groep ondernemers vindt het dan ook niet meer dan logisch dat zij gelijktijdig met de winkels weer opengaan. Hoe dan ook. ‘’De rek is er nu echt uit, we zitten in de blessuretijd van het financieel haalbare van je onderneming.’’ Aldus de Vos.

 Winkels open = horeca open!

Nu duidelijk is dat de besmettingscijfers van de afgelopen maanden niet toe te wijzen zijn aan de horeca, vervalt iedere onderbouwing om aan horeca andere voorwaarden en eisen te stellen dan aan andere sectoren. Heropening van de horeca op basis van het aantal gasten per vierkante meters – zoals dat ook in winkels en andere doorstroomlocaties geldt – is daar onderdeel van. “Tot nu toe zijn wij door het kabinet ongelijk behandeld als het gaat om de toepassing van maatregelen. Onze hele sector werd opgeofferd. Dat blijkt nu dus ongegrond en voor niks te zijn geweest. Nu ook de winkels dicht zijn, is het voor het kabinet dé uitgelezen kans om ons bij heropening wél gelijk te behandelen. Met gelijke voorwaarden en protocollen. Wij eisen als ondernemers dan ook om de openstelling van de horeca gelijk te trekken met de winkels. Dat houdt in: winkels open = horeca open! Laat ‘samen’ nu eindelijk ook eens ‘samen’ zijn,” aldus De Vos.

Horeca is veilig

De ondernemers die deze eis op tafel leggen doen dit niet zomaar, maar weloverwogen. Gezondheid staat ook bij hen nog steeds op één. Inmiddels is bewezen dat horeca de meest gereguleerde sector is als het gaat om corona-maatregelen. Het aantal gasten is namelijk goed te controleren, door gezondheidschecks en registratie draagt de horeca actief bij aan bron- en contactonderzoek en iedereen wordt – volgens protocol – op minimaal 1,5 meter van elkaar geplaceerd. Daarmee is er dus géén sprake van nauw contact volgens het RIVM en de GGD. Zelfs niet als men voor langere tijd in dezelfde ruimte verblijft.

De oplossing, geen probleem

Horecaondernemers vragen al maanden om perspectief. Keer op keer wordt een heropening van de branche uitgesteld. Dat kan niet langer. “De totale uitzichtloosheid is verpletterend. Hoe lang moeten we het nog volhouden met onze laatste centen? Wordt er serieus overwogen om ons onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van ons te zien als het probleem? Dat is iets waar zowel wij, als het landelijk bestuur van KHN, al veel vragen over hebben gesteld. Het zou netjes zijn als daar iets mee wordt gedaan. Alleen wil het kabinet hierover absoluut niet met ons in gesprek, daar laten zij het wederom zwaar afweten. Wij hebben er alles aan gedaan – en zullen er straks weer alles aan doen – om onze zaken veilig open te doen. Als we goed samenwerken met de veiligheidsregio’s en met gedegen crowdmanagement in de steden, zijn wij zelfs dé oplossing om – straks als alles weer opengaat – menigten te spreiden in stadscentra,” zo stelt De Vos. Daarbij is het belangrijk dat veiligheidsprotocollen voor retail en horeca op elkaar afgestemd worden. Met een duidelijk beleid wordt controleren en handhaven gemakkelijker en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Pompen of verzuipen

Recent zijn de steunpakketten verruimd, zo wordt in het eerste kwartaal van 2021 de NOW niet afgebouwd. Dat is een kleine opluchting voor velen, zo kunnen massale ontslagrondes nog heel even worden uitgesteld. Ook werd bekend dat het subsidiepercentage van de TVL is bijgesteld tot maximaal 70% (maar in de praktijk is dat vrijwel altijd minder). Dat lijkt dus mooi, maar deze blijft omzetafhankelijk en de maximale vergoeding blijft gelijk. Voor starters en ondernemingen die slechts in een gedeelte van het voorgaande jaar omzet hebben gedraaid, is er binnen het steunpakket nog steeds helemaal niets geregeld. Zij ontvangen vaak 0,0 compensatie en mogen zich wel nog verder in de schulden steken. Al met al krijgt het overgrote deel van de horecaondernemers nog steeds niet voldoende compensatie om het hoofd nog langer boven water te houden! Door de onterecht grote opoffering van de branche en het gebrek aan voldoende compensatie, blijven de duizenden horecaondernemers bij hun besluit: zij gaan verantwoord open wanneer de winkels hun deuren mogen openen. Het is pompen of verzuipen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen