MAASTRICHT - Tot 31 januari is de expositie ‘Een enigma’ van Georges Despaux nog te bezoeken in het provinciehuis in Maastricht. Georges Despaux tekende portretten en scénes tijdens zijn gevangenschap in het Duitse concentratiekamp Buchenwald.
In de tentoonstelling worden voor de eerste keer in Nederland zeventig van zijn meer dan tweehonderd originele tekeningen tentoongesteld, die samen met informatie over het concentratiekamp het persoonlijke verhaal vertellen over het gevangenschap in de periode 1944-1945.
Aanhouding
Georges Despaux (1906-1969) werd geboren in Saliès-de-Béarn in Zuid-West Frankrijk. Op 1 februari 1944 wordt hij aangehouden en opgesloten in de gevangenis van Bayonne. Via Bordeaux en het opvangkamp voor politieke gevangenen te Compiègne komt hij aan in Buchenwald, na een verblijf van een tiental dagen in Auschwitz. Zijn vriend uit het kamp, Henri Vanmolkot (1921-1969) een 22-jarige geneeskundestudent uit Leuven, was er enkele dagen eerder aangekomen vanuit het opvang/folterkamp Breendonk in België.
Wreed
Buchenwald, het grootste concentratiekamp op Duitse bodem, was een bijzonder kamp: er was sprake van een vorm van zelfbestuur (Häflingsverwaltung), wat desondanks niet betekende dat het er minder wreed aan toeging. Henri werd in het kamp aangesteld als assistent gevangene-arts. In Buchenwald tekende Georges Despaux meer dan 200 portretten en scènes uit het kamp, op gestolen blocnotepapier, achterkanten van kampcorrespondentie, zelfs fotopapier. Hij slaagde erin ze te bewaren en mee te brengen naar Frankrijk. In de jaren zestig schonk hij ze aan zijn vriend Vanmolkot, die zijn leven redde in het kamp.
80 jaar vrijheid
Een van de zes kinderen van Henri, Rik Vanmolkot (1953) is cultuurconsultant. Na het overlijden van hun moeder, ging hij vanaf eind vorige eeuw in Europa op zoek naar sporen van de vriendschap tussen Henri en Georges. George was een moeilijke man waarvan slechts enkele vage herinneringen overbleven wat hem maakt tot het raadsel dat hij nu nog is, een enigma. Een zeventig tal van de originele tekeningen worden in deze tentoonstelling belicht, naast informatie over het kamp en het leven van Despaux. Deze expositie vindt plaats in het kader van het lustrumjaar 80 jaar vrijheid en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Gouvernement aan de Maas ( van 9.00 uur tot 17.00 uur)