ROERMOND - In mei start voor de tweede keer het Nationale Klimaatexamen. Dit jaar wordt het examen op honderd locaties in Nederland georganiseerd en vindt het op dinsdag 20 mei voor het eerst ook plaats in Roermond.
Traditioneel is mei de maand van de eindexamens. Voor bijna 200.000 middelbare scholieren een belangrijk moment in hun leven. Wil jij ook weer even de examenstress ervaren, dan is het klimaatexamen een unieke kans. Het bied je niet alleen waardevolle inzichten, maar ook praktische ideeën en inspiratie om zelf een belangrijke rol te spelen en jouw steentje bij te dragen.
Leuk en leerzaam
Het klimaatexamen is een landelijk examen dat je gedurende één uur op een leuke en leerzame manier uitdaagt om meer te weten te komen over klimaatverandering, duurzaamheid en wat wij samen kunnen doen voor een beter milieu. Thema’s zoals oorzaken en gevolgen, klimaatadaptatie en circulaire economie komen aan bod. Na het maken van het examen weet je niet alleen hoe het gesteld is met jouw klimaatkennis, maar ook op welke manier jij gaat bijdragen komende tijd.
Jong en oud
Het klimaatexamen start die dag om 19.00 uur. Aanmelden kan via deze website. Deelname is gratis. Er zijn twee varianten beschikbaar, voor jongeren en voor volwassenen, dus iedereen kan meedoen. Inloop vanaf 18.30 uur. Einde examen om 20.00 uur, daarna napraten en afsluiting om 21.00 uur. Het klimaatexamen werd in 2024 voor het eerst georganiseerd in elf steden; de online variant werd 10.000 keer gemaakt. Met ondersteuning van vier provincies werd het mogelijk om het klimaatexamen op te schalen. Van raadzalen en provinciehuizen tot middelbare scholen, mbo’s, universiteiten, bedrijfskantines en zelfs een showroom van een autobedrijf wordt het klimaatexamen dit jaar veel diverse locaties afgenomen. Het klimaatexamen is opgesteld door een commissie van tien wetenschappers die gezamenlijk alle aspecten van klimaatverandering bestrijken. De online variant is ook dit jaar weer te maken en vanaf 15 mei te vinden op www.klimaatexamen.nl.
Handelingsperspectief
'Klimaatverandering gaat sneller dan dat we tot nu toe aannamen. De oorzaak – dat het verbranden van fossiele brandstoffen tot een versterkt broeikaseffect leidt – is bij de meeste Nederlanders inmiddels wel duidelijk. Wat de verstrekkende gevolgen hiervan zijn, is veelal een stuk onbekender. Kennis hierover is essentieel om de transitie naar een duurzame economie te maken. Je bent nooit te oud om te leren, en dus ook nooit te oud om een examen te maken. Keihard blokken hoeft niet, deelnemers steken van het examen zelf een hoop op. We willen op deze manier de kennis vergroten en handelingsperspectief bieden. Wat kunnen bedrijven, overheden, scholen doen, maar ook: wat kan iemand zelf. Mensen willen het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen, en samen lukt dat ook', aldus Joost Brinkman, initiatiefnemer van het Klimaatexamen.