Programma 75 jaar vrijheid Roermond

Foto:

20 februari 2020

14.00 uur Gilde opleidingen Kasteel Hillenraedtstraat
Onthulling monument ter nagedachtenis van de Britse militair Richard Sydney Huitt. Studenten van de opleiding Veiligheid van Gilde Opleidingen hebben geld ingezameld voor dit nieuwe monument en voor het Veteraneninstituut (Facebook Bike2Honour).

28 februari 2020

19.00 uur ECI cultuurfabriek Freedom Fest!
Filmdocumentaire: ‘Gedeelde Oorlog’; documentaire over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode. Met medewerking van Frans Pollux en Ton Verhiel.19.00 uur plechtige requiemdienst in de Sint Christoffelkathedraal die opgedragen wordt ter ere van de priesters en religieuzen die in Limburg actief waren voor het verzet en hierbij zijn omgekomen. 23.00 uur ECI cultuurfabriek Freedom Fest! Terug naar Toen; Danceprogramma, speciaal in het teken van 75 jaar bevrijding. Verder in de ECI Cultuurfabriek diverse films rond het thema vrede en vrijheid.

 

29 februari 2020

14.00 uur ECI Cultuurfabriek Freedom Fest! Opening door de burgemeesters van Roermond en Niederkrüchten van het Vrijheidsbos. Expositie met speciale Vrijheidsbomen gemaakt door leerlingen van Midden-Limburgse en Duitse basisscholen in het kader van de 75-jarige bevrijding. 15.00 uur ECI Cultuurfabriek Freedom Fest! Bevrijdingsconcert door Bigband Boesten in de popzaal met muziek uit de oorlogsjaren. Nummers van Glenn Miller, maar ook van Count Basie zullen niet ontbreken.
Met medewerking van De Polkadots. De toegang is gratis. Er dienen wel kaarten aangevraagd te worden via de ECI Cultuurfabriek. 20.00 uur ECI Cultuurfabriek Freedom Fest! Stravinsky’s L’histoire du Soldat.
Klassiek concert door de Philharmonie Zuid- Nederland. Verder in de ECI Cultuurfabriek diverse workshops voor kinderen en jongeren, films rond het thema vrede en vrijheid en Freedom Talks.

1 maart 2020

6.27 uur ECI Cultuurfabriek Freedom Fest! Vannacht naar Dag; muzikale uitvoering bij zonsopkomst over oorlog en vrede van zangeres en actrice Quirine Melssen. Met aansluitend het Grote Vrijheidsontbijt. 10.00 tot 17:00 uur ECI Cultuurfabriek Freedom Fest!
Workshop voor kinderen :‘The Mad Tea Party’. Kinderen maken samen een high tea met muziek, theater en dans voor hun ouders in de stijl van Alice in Wonderland. Verder in de ECI cultuurfabriek diverse films rond het thema vrede en vrijheid. 10.30 uur Herdenkingsviering 75 jaar vrijheid St. Lambertuskerk Swalmen 11.00 uur Herdenking en kranslegging bij het oorlogsmonument aan het Betjesplein in Maasniel (georganiseerd door St. Neel Laef en Wij zijn Maasniel) 11.30 uur Kranslegging bij het Oorlogsmonument op de RK Begraafplaats in Swalmen aan de Bosstraat in Swalmen. 11.45 uur Herdenking Roermondse burgerslachtoffers en kranslegging bij het Oorlogsmonument op de begraafplaats Tussen de Bergen met o.a. medewerking van de Bond van Wapenbroeders en de heer John Vaessen van het Oude Kerkhof Roermond die vertelt over de opgraving en (her)begrafenis van de 13 Roermondenaren die op 26 december 1944 gefusilleerd zijn in het Elmpterwald. Verzamelen 11.30 uur bij de ingang van de begraafplaats 12.45 uur Kranslegging bij de brug over de Roer (herdenkingsbord Sergeant Vincent Von Henke) en kranslegging bij herdenkingsplaquette van Generaal-Majoor John B. Anderson op het parkeerterrein bij het politiebureau aan de Andersonweg. 13.15 uur vertrek stoet met historische legervoertuigen Santa Fe vanaf Andersonweg naar de Markt onder begeleiding van 3 muziekkorpsen (schutterij Wilhelmina Hingen, schutterij Sint Urbanus Montfort en schutterij Sint Urbanus Maasniel).
Route: Andersonweg, Kapellerpoort, Zwartbroekplein, Zwartbroekstraat, Neerstraat, Marktstraat, Markt.

13.40 uur aankomst Markt; opstellen historische legervoertuigen Santa Fe die om 14.00 uur vanaf de Markt vertrekken voor een ‘Liberation route’ door Roermond, Swalmen, Herten en Maasniel.

14.00 uur herdenkingsbijeenkomst in de Sint Christoffelkathedraal met medewerking van de fanfare OLV Kapel in ’t Zand, aangevuld met muzikanten van Roermondse muziekverenigingen onder leiding van Patrick Spelthaen. Verder medewerking van Gé Reinders, Hans van Bergen, Margriet Laumen, Ylka Kolken, ensemble El Cambio, kinderkoor Basisschool De Stapsteen, de Roermondse Vrouwenraad, leerlingen van de Vincent van Goghschool, voormalige jeugd cultuurburgemeesters en de Jongerenraad.

15.45 uur einde herdenkingsbijeenkomst Sint Christoffelkathedraal en ‘Liberation route’ van Santa Fe met medewerking van de Lowland Memorial Pipeband. Tevens aankomst bevrijdingsvuur (Caen) ontsteken bevrijdingsvuur op de Markt in Roermond. Het bevrijdingsvuur wordt naar Roermond gebracht door hardlopers uit Maastricht.

19.00 uur Theaterhotel De Oranjerie: Vrijheid maak je samen. Voor de pauze de jeugdopera Brundibár. Deze opera werd in de Tweede Wereldoorlog opgevoerd door Joodse kinderen in het concentratiekamp Theresienstadt. Na de pauze het programma 75 Jaor Vreej, een muzikale voorstelling met medewerking van lokale en regionale koren en muziekgezelschappen.

ECI Cultuurfabriek Freedom Fest!

De ECI Cultuurfabriek organiseert in het kader van de 75-jarige bevrijding van Roermond tal van activiteiten in samenwerking met de welzijnsorganisatie Wel.kom, de scholenkoepels Swalm en Roer en SOML en de gemeente Roermond. Voor meer informatie en voor kaarten zie www.freedomfest.nl of www.ecicultuurfabriek.nl/freedom-fest.

Reacties