Maak kennis met de architect van het Rijksmuseum Cuypershuis Roermond zet karakter en ambities van Pierre Cuypers centraal

Foto: Bureau Caspar Conijn

Het Cuypershuis in Roermond opent op zaterdag 10 oktober 2020 een nieuwe museumpresentatie over architect Pierre Cuypers. Cuypers is vooral bekend als dé architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en Kasteel de Haar.
Vanuit zijn woonhuis en ateliers in Roermond werkte hij gestaag aan een ongelooflijk carrière. Tegenwoordig is in dit complex het Cuypershuis gevestigd.

Dichter bij Cuypers

Vanaf 10 oktober kan de bezoeker als het ware meekijken over de schouder van de beroemde architect om te ontdekken hoe Cuypers zijn ongelooflijke oeuvre tot stand heeft weten te brengen. Niet alleen zijn persoon en karakter komen meer naar voren, ook is er aandacht voor zijn inspiratiebronnen en de nadruk op het ambacht.

Om dit te realiseren is er gewerkt met historisch beeldmateriaal, brieven en quotes als sfeerbeleving, gecombineerd met de museale collectie. Elke kamer heeft een eigen thema en sfeer gekregen. Een introductiefilm, luisterpunten en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring in het museum. Ook is door een geslaagde crowdfunding het plafond van de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in volle glorie te zien.

Imponerende trappenhal

Centraal in het museumgebouw staan de twee authentieke trappen, gespiegeld aan elkaar. Dit dubbele trappenhuis is bekleed met een uniek behang dat bestaat uit foto’s en originele gipsafgietsels uit de ateliers van Cuypers. Het speciaal voor het Cuypershuis ontworpen behang vormt een collage van de 800 glasnegatieven die – dankzij een crowdfunding in 2017 – werden geconserveerd en gedigitaliseerd.

Realisatie

Bureau Caspar Conijn in Amsterdam kreeg de opdracht om de presentatie van het Cuypershuis opnieuw vorm te geven. Het bureau realiseerde tentoonstellingen voor onder meer Hermitage Amsterdam en Sint Petersburg, het Frans Hals Museum, het Onderwijsmuseum en Museum Prinsenhof in Delft.

In het kader van het gemeentelijke programma ‘Vitale Stad’ zijn door de gemeente Roermond en de Provincie Limburg financiële middelen beschikbaar gesteld om de vaste presentatie van het Cuypershuis te verrijken. Ook donaties van Rabobank Roermond-Echt, Vrienden Cuypershuis

Roermond, Roermondse Stichting 1880, Rockwool B.V. en diverse (particuliere) bijdrages aan de crowdfundingsactie maken dit mogelijk.

Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers (1827 – 1921). Het museum is gevestigd in zijn oorspronkelijke woonhuis en ateliers. In 1853 bouwde hij dit

complex net buiten de Roermondse binnenstad. Hier was destijds genoeg ruimte om zijn ambitieuze plannen te kunnen uitvoeren. Cuypers gebruikt het gebouw als zijn visitekaartje. Tijdens zijn leven ontwerpt hij ongeveer 150 kerkelijke bouwwerken en krijgt hij meer dan 120 wereldlijke opdrachten.

Tegenwoordig wordt Cuypers vooral genoemd als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag. Met zijn herkenbare neogotische stijl drukt hij een stempel op de 19de eeuwse architectuur en bepaalt zo een groot deel van de horizon van Nederland.

Cuypershuis is geopend op dinsdag tot en zondag tussen 11 en 17 uur en gevestigd op de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond. Voor meer informatie kunt u kijken op www.cuypershuisroermond.nl