Wisselvallige en natte eerste oktoberweek verwacht

Foto: Pexels

Lokaal kan in de eerste week tot meer dan 50 mm vallen

Herfstmaand oktober is aangebroken en dat zullen we weten ook. Het is de komende tijd over het algemeen bewolkt en er valt dagelijks regen. Vooral deze donderdag, maar ook zaterdag kan het flink regenen. Ook volgende week valt dagelijks een aantal millimeter en om het herfstplaatje compleet te maken staat er soms ook veel wind.

De komende tijd is het nat. Deze donderdag begint met veel bewolking en in het westen en zuiden valt al wat regen. Geleidelijk gaat het overal regenen en zeker vanmiddag regent het soms stevig door. Vooral in het westen en noordwesten kan 10-20 millimeter vallen. Langs de oostgrens valt tot vanavond 2-5 millimeter. Het is eerst 16-18 graden, maar vanmiddag wordt het wat frisser met temperaturen van een graad of 14.

Elke dag een aantal millimeters regen
Vrijdag is de kans op regen het grootst in het zuiden van het land. Ook in het midden kan mogelijk wat lichte regen vallen, maar in het noorden blijft het droog. Het wordt 16-18 graden. Vrijdagavond stijgt vooral in het zuiden en zuidwesten de kans op regen en zaterdag trekt een volgend regengebied van zuid naar noord over het land. Zondag krijgen we overal te maken met enkele buien. De temperatuur stijgt naar 14-16 graden en het waait flink. Het woord wisselvallig is zeker op zijn plaats.

Ook volgende week blijft het uiterst wisselvallig met elke dag wel kans op regen. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de details.

Tot nu toe een iets te droog jaar
Het jaar is tot nu toe iets te droog met gemiddeld over het land 592 millimeter regen tegen normaal 603 millimeter. Februari was met gemiddeld over het land 144 millimeter een kletsnatte maand, maar vooral april en mei waren kurkdroog. Sinds juni valt ongeveer de normale hoeveelheid met 307 millimeter tegen normaal 302 millimeter. Met lokaal meer dan 50 millimeter in de eerste week van oktober tegen 83 millimeter normaal over een hele maand, is de start van de maand waarschijnlijk kletsnat.

Jaco van Wezel

Bron: Weeronline