Lezers schrijven blog: WE are Roermond of “Are we Roermond”?

Foto: free stock photos from www.picjumbo.com

WE are Roermond! Best bedachte uitspraak ooit, want wie wil nou niet samen iets maken van onze stad.

Maar wie zijn die “WE”? Burgerinitiatieven worden toegejuicht en burgerparticipatie staat hoog in het vaandel van de gemeente Roermond. PRACHTIG!

Het alzheimercafé, rolstoelwandelingen, een mooi oranje bankje om je alert te maken op geweld tegen vrouwen en een regenboog café. Stuk voor stuk belangrijke initiatieven. En niet geheel onbelangrijk, goed voor de bühne en veel duimpjes op facebook.

De infrastructuur van onze mooie stad ligt al sinds jaar en dag op zijn gat en echt beter lijkt het er niet op te worden. Maar om goed bereikbaar te zijn voor onze kooptoeristen moeten we nu eenmaal iets over hebben. Zijn zij misschien de “WE” waarover gesproken wordt?

Landelijk bestaat er een tekort aan sociale huurwoningen. Gelukkig weten ze daar in Roermond wel raad mee. Door mooie een-tweetjes tussen de gemeenten en de diverse woningbouwverenigingen schieten de sociale huurwoningen als paddenstoelen uit de grond. Dat je als omwonende dan opeens een muur van 8 meter hoog op je erfgrens krijgt, een meterhuisje aan de rand van je tuin of dat er een nieuwe weg wordt aangelegd, die recht op jouw woonkamerraam uitkomt?! Tja, WE are Roermond.

Ook duurzaamheid wordt in onze mooie stad niet vergeten. Vanuit dat oogpunt is renoveren soms beter dan afbreken. Dat je als huurder moet dreigen met een rechtsgang om aanspraak te kunnen maken op de wettelijke bepaalde vergoeding bij renovaties, lijkt een klein detail te zijn, want WE are Roermond.

Innovatie in combinatie met duurzaamheid wordt ook toegejuicht. Ja, in ons mooie Roermond kan alles. Maar niet wanneer je zonnepanelen wilt die zijn geïntegreerd in dakpannen, want die wijken wat kleur betreft af van de bestaande pannen. En jongens, dat is toch geen gezicht. WE are Roermond!

Natuur, daar houden we ook van in het Roermond. Maar we houden er nog meer van om te discussiëren over wie nu verantwoordelijk is voor de waterstand van de vijvers in onze ooit zo mooie parken en plantsoenen. En waag het niet om als burger een nieuwe prullenbak aan te vragen om zwerfafval tegen te gaan. De prullenbakken zijn strategisch geplaats en daar is goed over nagedacht. Vraag geen extra afvalcontainer voor de welwillende burgers die bereidt zijn de rotzooi van een ander op te ruimen. Dat kan niet. Geen burgerparticipatie gewenst.

Daarom vraag ik me af of de slogan niet veranderd moet worden in: “Are we Roermond”?

Virginie Michiels

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen