Winterjas ook in eerste weekend van mei nodig

Foto: miguel-a-padrinan

In het eerste weekend van mei is de winterjas nog nodig. Het wordt zaterdag 11 tot 15 graden en zondag 10-13 graden. Door een matige tot vrij krachtige wind voelt het zondag aan als slechts 7-10 graden. Ondanks de kou is het prima weer voor actieve buitenactiviteiten. Het grootste deel van de tijd is het droog met stapelwolken en zon.

De koude noordelijke winden weten deze lente van geen wijken. Dit weekend voert een noordwestenwind frisse lucht aan. Dit is zaterdagochtend vroeg direct te merken. Tussen 6 en 7 uur ’s ochtends ligt de temperatuur maar net boven nul en op een enkele plaats vriest het licht. Vorst aan de grond is mogelijk op grote schaal en ook autoruiten kunnen bevriezen. Wie dus vroeg naar buiten gaat heeft niet alleen een winterjas, maar ook handschoenen nodig.

Zo’n koude van mei is niet waar velen op gehoopt hadden, maar het is zaterdag helemaal geen onaardig lenteweer. Na de koude start is de zon veelvuldig te zien. De zon moet wel stapelwolken naast zich dulden en over de zuidoostelijke heeft van het land trekt ook sluierbewolking. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten.

Zaterdagmiddag: zomerjas en zonnebrandcrème
Het wordt zaterdagmiddag 11 graden in de kustgebieden, 13 landinwaarts en 14 graden in Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. Lokaal zou het in Limburg 15 graden kunnen worden. De wind maakt het dit keer niet extra koud, want die is slechts zwak tot matig. Uit de wind en in de krachtige meizon kan het dan toch heerlijk zijn. In het binnenland kan de winterjas ’s middags dan ook vervangen worden door een zomerjas of een trui, zeker voor wie actief bezig is. Normaal is het begin mei 15-18 graden.

Er wordt zonkracht 4 verwacht. Daarmee kan een onbeschermde huid midden op de dag, tussen 12 en 15 uur, na 30-60 minuten verbranden.

Zondag zon en stapelwolken
Ook zondag is het prima weer voor actieve buitenactiviteiten zoals tuinieren, wandelen of sporten. De dag start waarschijnlijk iets minder koud dan zaterdag met temperaturen rond een graad of 3. Overdag is het juist wat frisser met maxima van 10-13 graden. De noordwestenwind is ook duidelijker aanwezig, met op de meeste plaatsen een matige wind (windkracht 3-4). In Groningen en op de Waddeneilanden waait het soms vrij krachtig (windkracht 5). De wind levert gevoelstemperaturen op van 7-10 graden. Warme kleding is dus ook zondag een must.

Het grootste deel van de tijd is het zondag droog met een mix van zon en stapelwolken, maar verspreid over het land ontstaan enkele buien. Wie pech heeft haalt dus een nat pak. Hoe fris het ook is, tijdens zonnige perioden kan een onbeschermde huid midden op de dag opnieuw binnen 30-60 minuten verbranden.

Bron: Weeronline