Gedenkbeeld Pierre Cnoops: Symbool van humor en geestigheid

Foto: Karel Bingen

MAASBRACHT – Temidden van familie, vrienden, gemeentebestuur, collega-artiesten en carnavalsvertegenwoordigers werd op 11 november in Maasbracht het gedenkbeeld onthuld van de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops.
Zoon Jean Pierre zei in zijn openingswoord dat zijn vader geweldig trots zou zijn geweest op zijn standbeeld, maar dat pap dat thuis in het gezin natuurlijk al lang had. Hij noemde zijn vader een uniek mens en sprak de hoop uit dat zijn beeltenis aan de Maasbrachtse haven een baken mag zijn voor Pierre’s positieve manier van leven. Burgemeester Stef Strous van Maasgouw sprak uit blij te zijn te mogen bijdragen aan het gedenkteken voor de
Maasbrachtse ereburger. “Pierre heeft op een exceptionele manier invloed gehad onze lokale cultuur en bijgedragen aan de sociale vernieuwing.” De burgemeester benadrukte dat juist in deze tijd van korte lontjes en polarisatie de humor van Pierre node wordt gemist. Het standbeeld van Pierre Cnoops noemde hij een symbool van humor en geestigheid.
De officiële onthulling werd donderdag verricht door oud-gouverneur Theo Bovens, samen met mevrouw Toos Cnoops, omringd door Pierre’s collega-professoren van de Narren Universiteit Limburg (NUL). Het gedenkbeeld werd namens de gehele Limburgse carnavalsgemeenschap geadopteerd door Carnavalsvereniging Onger ’t Viaduct. Het oorspronkelijke ontwerp van het beeld is van Dolf Wong. De kunstenaar liet zich inspireren door Pierre’s bekendste alter ego “De Jaeger”. De Gemeente Maasgouw heeft vanaf het begin steun verleend aan het initiatief en draagt zorg voor het beheer. Het standbeeld is voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.