ROERMOND - Het Cuypershuis mag, in samenwerking met gemeente Roermond, de Koninklijke Troon van koning Willem-Alexander tentoonstellen. De troon is ontworpen en gemaakt door Pierre Cuypers.
De troon is eigenlijk geen museumstuk. Door de bijzondere en unieke band van de Koninklijke Troon met het Cuypershuis, kan echter een uitzonderingen uitzondering worden gemaakt.
Vereerd
Museum, gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf bereiden de komende maanden de expositie voor. Dan volgen ook details over de expositie. In oktober heeft burgemeester Hoogtanders minister Keijzer per brief gevraagd medewerking te verlenen aan het tentoonstellen van de Koninklijke Troon. Deze aanvraag werd ondersteund door een aanbevelingsbrief van gouverneur Roemer. Deze week ontving de gemeente het positieve antwoord. Wethouder Vincent Zwijnenberg: 'We zijn ontzettend trots en vereerd dat het gelukt is om de Koninklijke Troon naar het Cuypershuis in Roermond te halen. Hiermee brengen we de troon terug naar de plek waar Pierre Cuypers deze ontworpen en gemaakt heeft. Het is een symbool van vakmanschap dat een mooi en educatief podium verdient. Daarom gaan we de komende maanden gebruiken om een mooie expositie te maken voor onze inwoners en bezoekers.'
Totaalontwerp
De troon wordt tentoongesteld in de voormalige werkplaats van Pierre Cuypers. Het Rijk vindt het belangrijk dat er in de tentoonstelling ook aandacht is voor het staatsrechtelijke aspect van de troon. En dan vooral de betekenis van het uitspreken van de troonrede door de Koning. Ook stelt het rijk eisen aan de veiligheid van de troon. Sinds 1904 leest de koning(in) de troonrede voor vanaf deze troon in de Ridderzaal. De troon is een zeer herkenbaar ontwerp van Pierre Cuypers. Hij heeft in 1904 het gehele interieur van de Ridderzaal vernieuwd. Hij maakte een totaalontwerp met specifieke middeleeuwse motieven, zoals rozetten. Deze zijn ook verwerkt in de troon.