NVA Autismeweek 2020: PRIKKELS!

Foto: vcnestasozinhx via Pixabay

Roermond – Angela Hokstam – Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag 2 april.

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Tijdens de Autismeweek staat de NVA onder meer stil bij een prikkel die voor veel mensen meestal positief uitpakt: muziek. Op zaterdag 28 maart 2020 vindt er een symposium plaats over dit onderwerp bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met gastoptredens van onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Aaltje van Zweden, oprichter van stichting Papageno.

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom autisme en prikkels. De NVA- regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiseren tijdens de Autismeweek inloopmiddagen, informatiemarkten of lezingen. En niet alleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiseren waarbij mensen met en zonder autisme met elkaar in gesprek gaan.

Wandeling Aan de Swalm ivm autisme week

Georganiseerd door Jort Smeet uit Reuver en Eigen-Wijs in Zorg. Het startpunt is Herberg de Bos, Bosstraat 115 in Swalmen. Om 13.30 uur staan Jort en Louise van Eigen-Wijs in Zorg op de verzamelplek. Om 13.45 uur zal de rustige wandeling starten en zal ongeveer 2 uur duren. We verwachten rond 15.45 uur terug te zijn bij Herberg de Bos en daar kan iedereen op eigen kosten nog iets drinken. Denk zelf aan gepaste kleding, schoeisel en eventueel drinken voor onderweg.

Let op! Inschrijving verplicht.Stuur een email voor 1 april 2020 naar Louise Zeelen van Eigen-Wijs in Zorg: [email protected] waarin je vermeldt: naam, aantal personen, aanmelding wandeling “Aan de Swalm”.

Reacties