Expositie in het Toon Hermans huis

Foto: Toon Hermans Huis Roermond

Persbericht – In het Toon Hermans huis Roermond is vanaf 17 augustus een nieuwe expositie te bewonderen. Lena Valbæk Jessen, geboren in Denemarken in 1964 exposeert haar werken met de titel: De liefde voor het niet perfecte. Op haar 39ste is zij begonnen met tekenen en schilderen. Zij is gestart op de tekenschool in Linne en de laatste 15 jaar werk zij onder begeleiding van docent Joke Martens.

De mens staat centraal in het werk van Lena Valbæk jessen. Een mens, die niet hoeft te passen in het hokje, die niet perfect hoeft te zijn. Haar werk in de gehandicaptenzorg heeft Valbæk Jessen’ liefde voor het niet perfecte en afwijkende laten groeien. Ondanks het experimenteren in haar werk met materialen, technieken en stijlen, is er zeker een rode draad in te herkennen.

Zo is er de huid, die zowel als schildershuid en als menselijke huid terugkeert. Acrylverf, een diversiteit aan materialen en expressief kleurgebruik vinden hun weg op het doek. Door het aanbrengen van vele dunne laagjes verf en het toepassen van vloeipapier ontstaat er in het werk van haar een huid en daarmee een spannend en doorwerkt vlak. De Franse filosoof Emmanuel Levinas staat aan de basis voor de fascinatie en liefde die Lena Valbæk Jessen voor de mens koestert. Levinas geeft aan de verschillen tussen mensen te overbruggen door het ‘ik’ en daarbij het oordeel te neutraliseren. Het is daarom dat de werken van Valbæk Jessen geen titels hebben: de ruimte is leeggemaakt zodat deze vrij is van oordeel, en open is voor de bezoeker. Nu is er ruimte voor u om het verhaal van haar werken te interpreteren en vertellen: schilder en toeschouwer maken samen middels de schilderijen verbinding.

Als u graag een kijkje wilt komen nemen in het Toon Hermans Huis en de werken van Lena wilt komen bewonderen, kunt u een afspraak maken via de e-mail: [email protected]