Draagvlak voor vier Roermondse BIZzen Herkansing voor twee BIZzen vanwege te lage opkomst

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

De Roermondse ondernemers hebben ja gezegd tegen vier van de zes Bedrijven Investeringszones (BIZ). Deze uitslag is gisteravond bekend gemaakt. Hieruit is voldoende steun gebleken voor de voortzetting van de BIZzen Binnenstad Roermond, Merum, Swalmen en Willem-Alexander. Hoewel de uitslag voor de BIZzen Roerstreek en Stadsrand Noord ook positief was, bleek de opkomst te laag. Daarmee werd niet aan alle criteria voldaan.

“Ik ben blij dat een groot deel van het bedrijfsleven wederom heeft gekozen voor voortzetting van de samenwerking voor 5 jaar. Duidelijk is dat goed samenwerken voor individuele bedrijven profijt oplevert en een belangrijke concurrentiefactor is”, aldus wethouder Angely Waajen (Economische Zaken). “Helaas moeten we ook constateren dat voor twee BIZzen de opkomstdrempel niet is gehaald. Omdat de uitslag liet zien dat er wel voldoende draagvlak lijkt te zijn, organiseren we hiervoor op een later moment nog een keer een draagvlakmeting.”

Draagvlakmeting

De gemeente Roermond heeft op verzoek van de betreffende BIZ-besturen tussen 24 augustus en 21 september 2020 de draagvlakmeting (stemming) georganiseerd met ondersteuning van een groot aantal ambassadeurs. De draagvlakmeting kent drie criteria waaraan moet worden voldaan: de vereiste response moet meer dan 50% zijn, twee derde moet vóór stemmen en de WOZ-waarde van de voorstemmers moet hoger zijn dan die van de tegenstemmers.

Onderscheidend ondernemen

Op het gebied van veiligheid, groen en mobiliteit zorgt de gemeente dat de basis op orde is. Maar om zich echt te onderscheiden kunnen ondernemers op allerlei manieren zelf bijdragen. Doordat ondernemers in een BIZ verplicht bijdragen, kan men vanuit het collectief investeren in zaken als sfeer, marketing, openbare ruimte, veiligheid en zelfs collectieve inkoop van energie. De gemeente verzorgt de jaarlijkse heffing en inning.