Reconstructie Cuypersplafond

Angela Hokstam – Het Cuypershuis is weer geopend voor publiek. Niet alleen met een nieuwe presentatie over het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers maar ook met de expositie ‘800 jaar Munsterkerk’. U kunt op dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur het museum bezoeken.

In de nieuwe vaste presentatie van het Cuypershuis kun je Pierre Cuypers bevlogenheid voelen en beleven, waar je ook bent in ‘zijn’ huis. Voor het museum is deze herinrichting ook hét moment geweest om de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in sfeer en beleving te herstellen. Het eindresultaat is nu te zien in de ruimte ‘Thuis bij Cuypers’.

Een geslaagde crowdfunding maakte het mogelijk om het gepolychromeerde ‘Cuypersplafond’ weer zichtbaar te maken voor het publiek. In totaal werd er binnen 6 weken een bedrag van € 17.510 geschonken door 108 donateurs.

De reconstructie werd begin dit jaar uitgevoerd door Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg en studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van Sint Lucas in Boxtel.

Vanaf deze maand vertellen wij u graag meer over onze bijzondere collectie. Door elke maand een verhaal achter een object te vertellen, kunt u thuis meer ontdekken over onder andere Cuypers zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest. Als start een bijzonder glasnegatief dat – dankzij een schenking van de familie Cuypers in 2020 – is opgenomen in de museumcollectie.

Pierre Cuypers vond zijn inspiratie in het geloof, zijn reizen, maar vooral ook in de natuur. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verwerkt hij zijn indrukken en ideeën in tekeningen en schetsen. Ze vormen een inspiratie voor zijn ontwerpen waarin veel bloem- en bladmotieven te herkennen zijn.

Vanwege de voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan ziet een bezoek aan het Cuypershuis er anders uit dan normaal.

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond – tel. (0475) 359102 [email protected] – Geopend op dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur