SEKISUI bouwt fabriek voor synthetische spoorbielzen (FFU) in Roermond

Foto:

De bouw van de fabriek in Roermond start in 2021. De productie start in het eerste kwartaal van 2023.

Roermond, 8. december 2020. De business divisie “Urban Infrastructure and Environmental Products Company” van het Japanse bedrijf SEKISUI CHEMICAL CO., LTD. (hierna “SEKISUI”) heeft het besluit aangekondigd om in Roermond een productielocatie te openen voor de productie van synthetisch hout voor spoorbielzen. Deze worden gemaakt van glasvezelversterkt polyurethaan (FFU). Hierdoor wordt de productiecapaciteit voor FFU-spoorbielzen 1,8 keer groter en worden de leveringstermijnen in Europa aanzienlijk verkort aangezien het transport vanuit Japan kan komen te vervallen. De bouw van de fabriek begint in 2021; de productie zelf start in het eerste kwartaal van 2023.

De productiecapaciteit verhogen en de levertijd verkorten. Dat zijn in de eerste plaats de doelen die de nieuwe FFU-fabriek in Roermond wil bereiken. De fabriek wordt door SEKISUI ESLON B.V gebouwd op het industrieterrein “Roerstreek”. SEKISUI ESLON B.V. is een in extrusie en spuitgieten gespecialiseerd bedrijf.

Bij de fabriek in Roermond komen 50 mensen te werken

De productie zal met 15 werknemers starten. Op middellange termijn zal het aantal werknemers naar 50 groeien. De fabriek heeft een totaal vloeroppervlak van 4.400 m2 en zal volledig op elektriciteit draaien. Dit resulteert in een zeer lage milieu- en omgevingsbelasting.

“We zijn erg trots dat we de kans krijgen om zo’n innovatieve en toekomstgerichte productielocatie hier in Roermond te openen”, zegt Paul Koopman, algemeen directeur van SEKISUI ESLON BV. “De nieuwe fabriek zal de lokale economie ondersteunen, de industriële aanwezigheid in de regio verhogen en een snelle levering van hoogwaardige FFU-spoorbielzen mogelijk maken.”

De reden om de nieuwe fabriek in Roermond te bouwen, is dat momenteel de meeste FFU-spoorbielzen in Japan worden geproduceerd. Met een toenemende vraag in Europa is het voor SEKISUI van belang de aanvoerlijn te verkorten. In Roermond kan gebruik gemaakt worden van de bestaande infrastructuur van SEKISUI ESLON B.V.

SEKISUI CHEMICAL GMBH de verkooporganisatie 

De verkoop binnen Europa word door SEKISUI CHEMICAL GMBH, een in Duitsland gevestigde handelsonderneming van SEKISUI, gedaan.

“Dankzij de nieuwe fabriek in Roermond kunnen we de levertijden van hoogwaardige FFU-spoorbielzen aanzienlijk verkorten”, zegt Clemens Bretschneider, Manager Railway Products van SEKISUI CHEMICAL GMBH. “Dit is een essentieel aspect van onze algemene strategie om onze activiteiten op de Europese markt, die meer dan 10 jaar geleden zijn begonnen, uit te breiden en om een sterk en duurzaam klantennetwerk op te bouwen. We verwachten binnenkort een hogere verkoop van ons product. Daarom is dit het perfecte moment om een nieuwe fabriek in Centraal-Europa te bouwen.”

FFU-spoorbielzen bieden enorme voordelen

FFU (vezelversterkt polyurethaan) wordt geproduceerd door thermohardend harsschuim te versterken met behulp van glasvezels. Hierdoor is het licht van gewicht en biedt het tegelijkertijd een uitstekende duurzaamheid, weerbestendigheid en verwerkbaarheid. Het wordt niet alleen gebruikt in spoorwegsystemen maar ook bij tal van andere toepassingen, zoals laadvloeren in vrachtwagens, scheepsdekken en als wandbekledingsmateriaal.

In 1974 is FFU ontwikkeld. Het wordt al meer dan 40 jaar gebruikt als materiaal voor spoorbielzen. Het wordt momenteel gebruikt door verschillende spoorwegmaatschappijen in Japan. In Europa werd het voor het eerst gebruikt in 2004. De verwachting is dat de vraag zal toenemen, onder andere van grote spoorwegmaatschappijen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In 2017 kreeg SEKISUI CHEMICAL GMBH de goedkeuring van de Duitse federale spoorwegautoriteit (EBA). Tot op heden zijn FFU-spoorbielzen in 31 landen over de hele wereld verkocht, waaronder verschillende EU-landen, de VS, Australië en China.

Over SEKISUI, SEKISUI ESLON B.V. en SEKISUI CHEMICAL GMBH

SEKISUI CHEMICAL CO., LTD. met het hoofdkantoor in Japan (TSE: 4204) en haar dochterondernemingen vormen de SEKISUI CHEMICAL Group met 27.000 medewerkers in 21 landen.

In Europa telt SEKISUI 10 bedrijven met samen ongeveer 1.000 medewerkers. SEKISUI EUROPE B.V., gevestigd in Roermond, is het regionale hoofdkantoor van SEKISUI CHEMICAL CO., LTD. SEKISUI biedt in Europa een uitgebreid productassortiment aan. Voorbeelden zijn ultralichte auto-onderdelen, geluidsreducerende producten voor de bouw, hoogwaardige elektronica, en producten voor medische toepassing. De bedrijven in Europa bedienen voornamelijk de volgende vier sectoren: mobiliteit, bouw & infrastructuur, elektronica en medisch. Het doel van het bedrijf is om oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan het verbeteren van het leven van mensen, in Europa en wereldwijd.

SEKISUI ESLON B.V., gevestigd in Roermond, is een modern extrusie- en spuitgietbedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van bouwmaterialen gemaakt van recyclebaar PVC. Het productassortiment omvat zowel dakgoten, panelen en ventilatieproducten als rioolrenovatie profielen. Het bedrijf werd in 1974 opgericht als een dochteronderneming van SEKISUI CHEMICAL CO., LTD.

SEKISUI CHEMICAL GMBH is gevestigd in Düsseldorf (Duitsland). Het bedrijf werd opgericht in 1962 als Europees handelskantoor van SEKISUI. SEKISUI CHEMICAL GMBH bedient veel verschillende sectoren, zoals de automobielsector, chemie, elektronica (informatietechnologie), functionele materialen en andere sectoren.