Aandacht autisme door vierdaagse fietstocht

Foto:

Angela Hokstam – 2 April is uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day). Een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Michelle Maasen en haar verloofde Roland Koopman hebben beide autisme. Om aandacht te vragen voor autisme én om geld in te zamelen voor het NVA Autismefonds, fietsen de twee van 1 tot en met 4 april van Burgum in Friesland, naar Valkenburg in Limburg. Een tocht van 500 kilometer. 

Zowel Maasen en Koopman zijn gediagnosticeerd met autisme. Beiden wonen bij ’s Heeren Loo in Kerk-Avezaath (Tiel). Bij Michelle werd autisme ontdekt toen ze 24 jaar was. ”Autisme valt vaak minder op bij vrouwen. Doordat we beter kunnen camoufleren wordt het regelmatig pas later ontdekt. Dat heeft het heel ingewikkeld voor me gemaakt. Ik heb lang moeten opboksen tegen het systeem, omdat niemand me begreep. Nu krijg ik veel betere begeleiding. Ik voel me begrepen en begrijp mezelf ook veel beter” vertelt Michelle.

De fietstocht, die bijna 500 kilometer beslaat, wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het geld dat wordt opgehaald, gaat naar projecten die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen.

Voor Maasen is participatie van groot belang. Ze is voorzitter van de regionale- en landelijke Cliëntenraad van ’s Heeren Loo en werd in 2018 genomineerd voor de Gouden Venus van Milo, voor de door haar ontwikkelde pictogrammen database. Ook hoopt Maasen dat een deel van het geld naar onderzoek gaat. ”Het zou fijn zijn als autisme eerder gediagnosticeerd kan worden, waardoor het leven makkelijker wordt omdat je er al vroeg mee leert omgaan ” vertelt ze verder.

Medewerkers en medebewoners van ’s Heeren Loo, zijn hartstikke trots op Michelle en Roland. Om het tweetal te steunen komen verschillende regiodirecteuren hen uitzwaaien en fietsen Ernst Klunder en Ageeth Ouwehand van de raad van bestuur, een stuk met Michelle en Roland mee. Op gepaste ”corona-afstand” uiteraard. Ernst Klunder stapt op de tweede dag op de fiets. ”Michelle fietst bijna bij me thuis langs. Dan moet ik natuurlijk ook even op de fiets stappen en meerijden met iemand die zo’n topprestatie levert”. Ageeth Ouwehand stapt op in Nijmegen. ”Veel van onze cliënten weten heel goed wat ze wel of niet willen. Dat Michelle zich nu ook nog eens inzet voor anderen… daar wil ik dan zelf ook een bijdrage aan leveren”. Michelle en Roland worden ook gevolgd door een cameraploeg van ’s Heeren Loo. Zo blijven medewerkers, cliënten en verwanten op de hoogte van hun prestaties.

’s Heeren Loo biedt in het hele land zorgbegeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen we met 17.000 medewerkers voor 14.000 cliënten. Via een landelijk netwerk van poliklinieken behandelen wij, nog eens ruim 3.000 extramurale cliënten. ’s Heeren Loo investeert tevens in initiatieven die bijdragen aan de emancipatie en participatie van cliënten, waaronder de Academie voor Zelfstandigheid en het Expertisecentrum Advisium. Aan het expertisecentrum zijn ruim duizend medische-, paramedische- en gedrags­wetenschappelijke specialisten verbonden. Met 130 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties helpen we mensen verder.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen