Het gaat weer vriezen !!

Foto:

De komende nachten gaat het weer vriezen, en dat is niet goed voor tuinplanten en fruitbomen. Wie vorstgevoelige planten heeft kan ze beter binnen zetten, en fruittelers kunnen hun bomen beter beschermen, want de vorst houdt aan tot woensdag.

De afgelopen nacht was de eerste van een serie koude nachten…in het binnenland gaat de temperatuur van 0 tot -3, lokaal zelfs tot -4. Aan de grond is het zelfs nog kouder, daar kan het dalen tot plaatselijk -7 graden!  Het koudst is het in het zuiden en oosten op het platteland, maar ook binnen de bebouwde kom kan het vriezen.  Ook in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag op woensdag komt het op grote schaal tot vorst. Plaatselijk kan de temperatuur zelfs naar -5 graden dalen.

Door het koude weer zijn de fruittelers extra waakzaam. De fruitbomen staan namelijk in bloei en door de vorst kunnen de bloesemknoppen kapotvriezen. Wanneer een bloem eenmaal kapot is, kan er geen vrucht meer groeien. Telers beschermen hun bomen  door ze nat te spuiten. Ook gebruiken ze soms vuurpotten om de fruitbomen van warmte te voorzien. Wie vorstgevoelige planten in de tuin heeft staan, kan deze het best afdekken. Zomerplanten in potten kunnen het beste naar binnen worden gehaald.

Vanaf donderdag gaat het langzaam weer wat zachter worden, maar tot en met vrijdagochtend is  er kans op lichte nachtvorst. In het weekend wordt de kans op vorst wat kleiner.

Bron: Weeronline