Flyer moet stimuleren tot meer opruimen hondentroep

Foto:

Angela Hokstam – De flyer ”mijn baasje schept op, u toch ook?” wordt binnenkort weer onder de aandacht gebracht van honden bezitters. Dit strooibiljet is een gezamenlijk idee/ initiatief van het wijkteam van de Kemp, Kitskensberg, Kapel  en Heide.

De flyer is alvast aan de bewoners van de nieuwbouw aan de Pastoor Adamsstraat (in de wijk de Kemp) toegestuurd, omdat deze groep tijdens de warme/ hete periodes veel stankoverlast door de hondenpoep ervaarden in hun achtertuintjes. Zij hebben eerst geprobeerd de hondenbezitters zelf aan te spreken, om de hondenpoep op te ruimen, maar helaas ervaarden zij daarbij negatieve en soms dreigende reacties. Daarnaast is aan de gemeente gevraagd de hondenpoep op te ruimen, maar dat is niet mogelijk omdat hun machine er juist voor zorgt, dat de hondenpoep versnipperd wordt en overal verspreid.

Er is ook eraan gedacht om hulp van de handhaving te vragen, maar het is haast onmogelijk om hondenbezitters die de honden troep niet opruimen op heterdaad te betrappen.

Daarom is gedacht de bewoners, een steuntje in de rug te geven door de flyer. Die kan bijvoorbeeld voor het raam  gehangen worden. Of je kunt deze plastificeren en aan je erfafscheiding of een locatie waar vaak hondenpoep achterblijft ophangen, of op een paaltje plaatsen (sommige straten of  buurten hebben speciale borden hiervoor gemaakt). Daarmee kan wellicht samen de bewustwording gecreeerd worden.

Het is namelijk niet alleen een probleem  van 1 wijk. Vele wijken en buurten, ervaren onopgeruimde hondenpoep en de stank daarvan, tijdens warme periodes, als niet prettig.

Een opbouwwerker van stichting Wel.kom, van de wijken Donderberg/ de Kemp/ Kitskensberg en Heide vertelt aan Roermond nieuws:

”Het gaat vooral om bewustwording creëren. Enerzijds door hondenbezitters te wijzen op hun verantwoordelijkheid, maar dit kan ook door positief gedrag te belonen/ waarderen, in de hoop dat mensen hier een voorbeeld aan nemen. In het wijkteam wordt nog bekeken welke eventuele acties uitgevoerd kunnen worden rondom dit thema. Er zijn nog geen afspraken over het verspreiden van de folders”.

Deze folder/ flyer is in het verleden ontworpen voor campagnes, om de hondenpoep in Roermond en omgeving aan te pakken.

Samen kunnen we dit kleine onbelangrijke probleem makkelijk oplossen. Als je een hond hebt, neem je verantwoordelijkheid en neem zakjes mee, tijdens je wandeling om de hondenpoep op te ruimen. Geen stankoverlast meer en geen poep, aan de schoenen van jong of oud. Maakt onze dag weer net wat mooier.