Koningsdag wordt vrij koud met wolken en zon

Foto:

10-16 graden kouder dan normaal!

Koningsdag verloopt dit jaar vrij koud met maxima van slechts 10 graden op de Wadden tot lokaal 16 in Brabant en Limburg. Door een zwakke tot matige en aan de kust vrij krachtige oostelijke wind voelt het een paar graden kouder aan. Een winterjas kan fijn zijn, maar een paraplu of poncho is op de meeste plaatsen niet nodig. Wolken en zon wisselen elkaar af en als het tot een bui komt is dit heel plaatselijk en kortdurend.

Een warme Koningsdag kunnen we vergeten. De dag begint in het binnenland mogelijk met een graadje vorst en ook overdag kan een winterjas fijn zijn. Normaal is het eind april 14 graden in het noordwesten van het land tot lokaal 18 in het zuidoosten. Dit keer moeten we het waarschijnlijk doen met 10 graden op de Wadden tot lokaal 16 graden in Brabant en Limburg. Als het tegenzit wordt het bovendien nog een paar graden kouder.

Wie een plekje in de zon en uit de wind zoekt merkt toch dat het eind april is. De zon staat hoog aan de hemel en geeft veel warmte. De winterjas kan dan in het zuidoosten van het land vervangen worden door een zomerjas of trui. Er wordt op Koningsdag zonkracht 4 verwacht, dus (ondanks het koude weer) kan een onbeschermde huid na 30-60 minuten kan verbranden.

Een van de koudste koninklijke feestdagen ooit?
Hoewel het met Koningsdag dit jaar vrij koud is zit een top-10 notering in de lijst met koudste koninklijke feestdagen er waarschijnlijk niet in. De top-10 laagste maximumtemperaturen in De Bilt sinds 1949 op onze koninklijke feestdag bestaat uit waarden van 11 graden en lager. In De Bilt wordt het deze dinsdag waarschijnlijk 13-14 graden. Als het dinsdagochtend 1,1 graad of kouder is levert dit wel een top-10 notering op in de lijst met koudste koninklijke feestnachten. Helaas is er dit jaar sowieso geen ruimte voor nachtelijke feesten, dus van die kou zullen weinig mensen last hebben.

De koudste koninklijke feestdag ooit beleefden we op Koninginnedag 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden in De Bilt. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. Sinds 2014 vieren we Koningsdag en tot 2020 verliepen alle edities te koud. In 2016 werd het met slechts 10,7 graden de koudste koninklijke feestdag sinds 1985 en in 2017 was het met 10,9 graden niet veel warmer. Vorig jaar kwam het dan eindelijk tot een warme Koningsdag met 20,7 graden in De Bilt. Vooralsnog blijkt dit een eendagsvlieg geweest te zijn en gaan we dit jaar weer op de koude tour. De allerwarmste koninklijke feestdag beleefden we in 1993. Het werd toen met 26,9 graden zelfs zomers warm.

 

Bron: Weeronline