Maandverwachting: lente nog niet uit startblokken in mei

Foto: weeronline

 

Voor liefhebbers van zon en warmte is het ook in mei nog even afwachten of het echt warm wordt. Een koude wind van zee, zoals we die in april vaak hebben gehad, blijft op de loer liggen, maar ook de kans op warme dagen is groot. De maandverwachting is dit keer dan ook onzeker.

Tot dusver kent de lente veel frisse dagen. Normaal gesproken levert mei vaker warm weer op dan april en na het koude weer dat we gehad hebben, voelt het dan ook extra lekker aan. Zo komt het in mei in het binnenland in een gemiddeld jaar tot negen tot dertien warme dagen met 20 graden of meer. Normaal telt mei bovendien één tot vier zomerse dagen waarbij het 25 graden of warmer wordt. Het grootste aantal warme en zomerse dagen is voor het zuidoosten.

De kans is dus groot dat het ook dit jaar in mei warm weer kan worden, maar alles valt of staat met de windrichting. Wanneer we net als in april regelmatig een noordenwind krijgen, dan blijft het kil met hooguit 15 graden, zeker in de kustgebieden. Maar bij een zuidenwind zit een 25 graden er makkelijk in.

Kans op buien neemt toe
Ook de buienverwachting is onzeker, maar de kans op buien lijkt ten opzichte van de laatste weken van april wel toe te nemen. Dat kunnen zomerse buien zijn met onweer, maar ook langdurige regen behoort tot de mogelijkheden. Weeronline gaat voor een normale hoeveelheid regen in mei met circa 56 millimeter.

 

Bron: Weeonline