KRO-NCRV Pointer | Buurlanden overspoeld met Nederlandse drugslabs en drugsafval

Foto:

De Belgische en Duitse politie zien een stijging van het aantal drugslabs in het grensgebied. Drugscriminelen ontsnappen zo aan vervolging in Nederland. De Nederlandse politie kan de explosieve groei van het aantal drugslabs nauwelijks meer bijbenen. Dit blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer.

In België zijn vorig jaar 28 drugslabs opgerold. De meeste hebben een link met Nederlandse drugscriminelen, vertelt Marc Vancoillie, commissaris bij de Belgische federale politie. Vancoillie trof in het afgelopen jaar een derde meer drugslabs aan dan in 2019.

Dumpingen in Duitsland
De Duitse politie ontmantelde de afgelopen jaren drie drugslabs in Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat die grenst aan Nederland. Uit een analyse van de daar aangetroffen stoffen, sporenonderzoek en aangetroffen Nederlandse voertuigen blijkt dat de daders Nederlanders zijn. Maar Duitsland ziet vooral Nederlandse aanwezigheid in het aantal dumpingen van drugsafval. Erster Kriminalhauptkommissar Andreas Heisig: “Het gaat om substantiële hoeveelheden die de natuur ernstig bedreigen. Het opruimen daarvan brengt kosten met zich mee die in de honderdduizenden Euro’s lopen.”

Beter samenwerken
Waarom breiden Nederlandse drugscriminelen uit naar het buitenland? Om de pakkans kleiner te maken, zegt Vancoillie. “In België zijn ze niet bekend, hier kunnen ze gewoon over straat lopen.” Ook bemoeilijkt de landsgrens de samenwerking tussen de Nederlandse en de Belgische politie. “Omgekeerd kunnen wij niet zomaar in de auto stappen en handelingen treffen in Nederland.” Volgens criminologe Charlotte Colman van de Universiteit Gent profiteren criminelen hier ook van. “De samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie is te ad hoc en zou meer structureel en systematisch moeten plaatsvinden”, zegt Colman.

Maar ook met Duitsland loopt de samenwerking tussen de politiediensten niet vloeiend. Commissaris Andreas Heisig: “Verschillen in het rechtssysteem leiden keer op keer tot moeilijkheden met de communicatie, omdat de Duitse politie informatieverzoeken doet terwijl de Nederlandse politie zo’n zaak als onbelangrijk classificeert. En dat weten de verdachten.” Heisig doet een appèl op de Nederlandse politie: “Er moet betere samenwerking komen want alleen samen kunnen we deze internationale criminaliteit succesvol bestrijden.“

Over Pointer
Op tv, radio en online agendeert KRO-NCRV’s Pointer maatschappelijke onderwerpen, onthult nieuws en misstanden en koppelt de modernste tools aan dossieronderzoek. Pointer is het eerste en grootste crossmediale journalistieke platform met een uitgebreide mix aan journalistieke tools, zoals crowdsourcing, datajournalistiek en open source intelligence. Juist met hulp en inzet van het publiek pakt het de kwesties van nu aan.

Pointer richt zich op maatschappelijke problematiek waarbij de input van de burger het vertrekpunt is van het onderzoek met als thema’s: Wonen en leefomgeving, Werk en geld, Gezondheid en zorg, Klimaat en duurzaamheid, Recht en onrecht, Onderwijs en jeugd, Misinformatie en privacy. Pointer zorgt ervoor dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt.

Pointer, zondagavond om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO radio 1.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen