Na het weekend kans op tropische temperaturen

Foto: Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Zaterdag ideaal om het huis te koelen
Vandaag is het beduidend koeler dan in de afgelopen dagen. Het koele weer is van korte duur, want vanaf morgen loopt de temperatuur weer op. Met flink wat zon en niet al te veel wind behoren tropische temperaturen ineens tot de mogelijkheden. Of maandag en dinsdag de grens van 30 graden ergens in ons land wordt gehaald, is nog spannend. Woensdag is de kans een stuk groter.

Door het zomerse weer van de afgelopen periode is het bij veel mensen in huis inmiddels vrij warm geworden. Vandaag wordt het 17 tot 23 graden en met name landinwaarts is het nog een tijdlang bewolkt. Vanwege het koelere weer met meer bewolking is vandaag een ideale dag om het huis te koelen, want vanaf morgen loopt de temperatuur weer flink op.

Warme lucht uit Spanje
Morgen wordt het alweer een stuk warmer dan vandaag. De zon schijnt volop en bij weinig wind is het vooral landinwaarts alweer zomers. De zonkracht is uitzonderlijk hoog, 7 tot 8. Een onbeschermde huid kan binnen 10 tot 15 minuten verbranden.

Maandag zorgt een zuidenwind voor aanvoer van zeer warme lucht uit Spanje en Zuid-Frankrijk. Met name in het zuiden levert dit hoge temperaturen op. Op de warmste plaatsen in Brabant en Limburg wordt het 27 tot 29 graden, lokaal is 30 graden niet uit te sluiten. In het noorden is het met 22 tot 25 graden minder warm. In de loop van de dag steekt een verkoelende wind van zee op, iets waar strandgangers zeker rekening mee moeten houden.

Woensdag warmste dag
Dinsdag trekt meer bewolking over ons land, daarnaast waait in het noorden een koele wind van zee. Het uiterste zuiden van het land blijft in de zeer warme lucht zitten, waardoor het temperatuurverschil binnen ons land enorm is. Op de Wadden is het fris met 16 of 17 graden in de middag, in het uiterste zuiden komt de temperatuur opnieuw in de buurt van 30 graden uit.

Woensdag waait de wind weer uit het zuiden, waardoor bijna heel het land met de warme lucht te maken heeft. Met uitzondering van de Wadden wordt het vrijwel overal zomers warm met 25 tot 28 graden. In het zuiden komt de temperatuur nog hoger te liggen; in delen van Brabant, Limburg en Gelderland zijn ruime dertigers mogelijk. Omdat de lucht vochtiger begint te worden, is het wel wat benauwder dan maandag en dinsdag.

Vanaf woensdagavond neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Donderdag verloopt naar alle waarschijnlijkheid ook weer minder warm. Vanaf vrijdag is het heel normaal Nederlands zomerweer met 20 tot 24 graden

 

Bron: Weeronline.