Zomervakantie wordt zonnig en droog

Foto:

Vooral in juli optimaal vakantieweer

Vakantiegangers in eigen land hebben dit jaar geluk, want de zomervakantie in Nederland wordt zonnig en droog. Met name in het binnenland kan het vaak zomers warm worden met temperaturen van 25 graden of meer. Vooral in juli is het naar verwachting optimaal vakantieweer. In augustus neemt de kans op onweersbuien toe.

Het weer deze zomervakantie wordt vaak bepaald door een oosten- of noordoostenwind. Dat levert veel droge en zonnige dagen op, waarbij de temperatuurverschillen tussen noord en zuid groter zijn dan normaal. In het noorden steekt regelmatig een verkoelende bries op vanaf de Noordzee, met middagtemperaturen een graad of 20 tot gevolg. Het zuiden kan juist op veel dagen rekenen waarbij het meer dan 25 graden wordt. In de hoogzomer, dat is eind juli en begin augustus, zijn middagtemperaturen van 21 graden in het noorden tot 25 in het zuiden normaal.

In augustus neemt de onzekerheid in het weerbeeld wel toe. Het droge en warme weer lijkt de overhand te houden, maar in tegenstelling tot juli kunnen onweersbuien vanuit het zuiden ons makkelijker bereiken. Bovendien kan de wind wat vaker uit andere richtingen komen dan het noordoosten of oosten. Met een zuidenwind kan dat behoorlijk hete dagen opleveren waarop het meer dan 30 of op een enkele dag zelfs 35 graden wordt. De kans dat we wekenlang een westenwind krijgen met koel weer en buien is klein.

 

Bron: Weeronline