Overgang naar stabiel zomerweer weer in augustus

Foto:

Vooral tweede helft van de maand kans op hogere temperaturen en zon

In augustus vindt waarschijnlijk een overgang naar stabiel zomerweer weer plaats. De maand start wisselvallig, maar halverwege augustus stijgt de kans op zomers weer met veel zon en hogere temperaturen. Daarbij kan het ruim 25 graden worden.

Vorig jaar verliep het eerste deel van augustus bijzonder heet. Nederland beleefde toen zelfs de langste periode van aaneengesloten tropische dagen. Dit jaar begint augustus een stuk minder warm dan in 2020. Er trekken buien over het land en met 20-25 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar. Af en toe kan het ruim 25 graden worden wanneer de wind over het vasteland waait.

Halverwege augustus is de kans groot dat Nederland onder invloed van een hogedrukgebied komt te liggen. Dat brengt warm en stabiel weer met zich mee. Daardoor kan het kwik naar ruim 25 graden stijgen en wordt het op sommige dagen tropisch warm met 30 graden. Vooral het zuiden en oosten maken kans op hoge temperaturen, maar ook aan de kust is het aangenaam. Dat komt doordat de temperatuur van het zeewater in augustus bijna op het hoogste niveau ligt van het jaar met een graad of 20.

Dat de kans op zomers weer in de loop van de maand toeneemt zit vrij zeker in de verwachting. Verschillende weermodellen komen namelijk al een tijdje met dat scenario. Er zit echter nog wel een addertje onder het gras. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “In augustus komt het orkaanseizoen bij de Verenigde Staten op gang. Wanneer deze stormen richting Europa trekken kan dat bij ons meer wisselvallige dagen opleveren. Toch is de verwachting nu dat de kans op zomers weer in de tweede helft van augustus duidelijk het grootst is.”

Augustus gemiddeld warme en natte maand
In een gemiddeld jaar varieert de maximumtemperatuur in de eerste helft van augustus van 22 graden in de kustgebieden tot 25 graden in het zuidoosten. Eind augustus is het overdag normaalgesproken 20-23 graden. In een normale augustusmaand valt gemiddeld over Nederland 88 millimeter regen en daarmee is het de natste maand van het jaar. Dit jaar kan door buien plaatselijk veel meer regen vallen, maar er zullen ook gebieden zijn die het met weinig buien en lagere neerslagsommen moeten stellen.

 

Bron: Weeronline