All Inclusive. Karate op één been.

Foto:

Door Sandra Janssen

ROERMOND – ‘Als je niet binnen een bepaalde categorie valt, dan wordt er gewoon een nieuwe categorie gecreëerd.’ Het is duidelijk dat Annelies Creemers, trainster bij Fudoshin in Roermond, volledig achter de visie staat die wordt uitgedragen in het I-karate. Iedereen moet mee kunnen doen.

Inclusive karate, Inclusief karate of Integrated karate, het is allemaal hetzelfde. Karate afgestemd op de mogelijkheden van de karateka. Heb je moeite met lopen? Dat houdt je hier niet tegen! Met een paar vernuftige hulpmiddelen kun je volwaardige kata’s, een reeks bewegingen, uitvoeren. Én, met goed oefenen kun je meedingen naar een podiumplek bij kampioenschappen.

Competitie op niveau

Een aantal jaar geleden wilde een van de pupillen van Annelies, Sven Coenen, deelnemen aan een karatewedstrijd. Iets dat geen probleem zou moeten zijn als je de sport al een aantal jaar beoefent. Maar Sven is een bijzondere man op zoek naar een bijzondere wedstrijd. Sven heeft autisme.

Tijdens deze zoektocht komen Annelies en Sven uit bij een wedstrijd in Hasselt. Daar gaat een wereld voor hun open! Er zijn enorm veel mensen aanwezig en ze delen allemaal dezelfde passie; karate.

Het bijzondere aan deze dag is de variatie aan individuen. Allemaal karateka’s met een beperking. Toch was er competitie. Ieder in een eigen categorie, op eigen niveau van kunnen. Omdat de categorieën aangepast zijn op de mogelijkheden van de deelnemers kan iedereen op die felbegeerde eerste plek terecht komen.

Annelies was zo onder de indruk: ‘Hier moeten we wat mee doen!’ Dus als zich twee weken later de kans voordoet om de opleiding I-karate te volgen, springt ze daar bovenop.

Niet in hokjes te plaatsen

In Nederland is I-karate nog vrij onbekend, maar het word wereldwijd beoefend. De methode is in 2007 ontwikkeld door de Belgische Eric Bortels. Het is ontstaan vanuit de overtuiging dat karate meer is dan alleen een vechtsport. Het gaat over omgaan met en aantrekken van energieën. Wie goed doet, goed ontmoet.

De methode geeft mensen met een beperking de kans om karate te beoefenen en mee te doen aan nationale en internationale wedstrijden.

Iedereen moet kunnen deelnemen en daarom blijft deze methodiek zich verder ontwikkelen. Verschillende beperkingen vergen verschillende aanpassingen.

Cheyenne Kurvers, die inmiddels ook een aantal medailles met I-karate heeft gewonnen, ontdekte afgelopen jaar dat ze naast haar bestaande beperking ook gewrichtsproblemen heeft. Hierdoor lukken een aantal dingen niet meer goed. Bij I-karate kan ze in een andere categorie toch nog haar sport beoefenen én blijven concurreren op niveau.

Ironisch genoeg wordt door hokjes te maken minder onderscheid gemaakt.

Methode

Annelies laat de materialen zien. Blauwe en rode polsbandjes, enkelbandjes en stootpads. De kleuren corresponderen met de kleuren op een speciale mat.

Blauw is links en rood is rechts. De karateka’s krijgen de polsbandjes en enkelbandjes om, waardoor meteen zichtbaar is wat er gedaan moet worden als Annelies een opdracht geeft: ‘Rode voet op wit.’ Of ‘Stoot met blauw.’ Ook staan er symbolen en cijfers op de mat. De moeilijkheidsgraad is dus op te bouwen afhankelijk van de mogelijkheden van de pupil.

Het kleurensysteem biedt nog een andere mogelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer iemand halfzijdig verlamd is aan de linkerzijde. Door een blauwe pittenzak omhoog te houden tijdens het uitvoeren van de kata kan de karateka laten zien dat de beweging die hij met rechts maakt, eigenlijk met links gemaakt moet worden.

Fudoshin

De groep die getraind wordt door Annelies is heel gevarieerd. Naast Cheyenne en Sven is er Mohamed Ourrana. Hij kan niet praten, hoort slecht en heeft een verstandelijke beperking. ‘Wat hij heel goed kan is kopiëren. ’Annelies vertelt dat Mohamed naar groepsleden kijkt en dat nadoet. ‘De anderen helpen hem door dingen voor te doen. ‘Dat is heel mooi om te zien.’

Het voelt alsof je in een warm bad terecht komt. De hoofdzaak is plezier hebben en elkaar ondersteunen. ‘Maar we kunnen ook goed concurreren met elkaar.’ Zegt Sven. ‘Dat is juist goed, daar gaat het niveau van omhoog.’

Annelies voelt haar pupillen haarfijn aan. Ze is meelevend en haar doel is dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen, ongeacht wat dat voor die persoon betekent. Ze is op een warme manier krachtig.

Doordat Annelies de mensen ziet, kan ze de methode naadloos laten aansluiten op ieders individuele behoeften.

Inclusive Karate Federation

Inmiddels hebben de I-karateka’s van Fudoshin de krachten gebundeld met  de groep van Kai Sei in Zoetermeer. Samen vormen ze IKF Nederland.

Het is een grote familie. Soms trainen ze samen, maar ze kijken het meest uit naar de wedstrijden. Daar zitten ze de avond van te voren gezellig met zijn allen te barbecueën en een dag later zijn ze elkaars concurrenten op de mat. Degenen die verliezen worden opgevangen in de groep en de winsten worden door iedereen gevierd. Hier is niemand ‘anders’.

Spelletjes spelen, samen eten en kletsen, soms de boel op stelten zetten. Zo hoort een familieweekend te zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen