Koningsdag toenemende kans op verbranden – Deze week voor het eerst weer zonkracht 5

Foto: Clker-Free-Vector-Images via Pixabay
Morgen wordt het voor het eerst deze lente in het midden en zuiden van het land zonkracht 5. Tot nu toe was de zonkracht maximaal 4. Het zonlicht wordt komende dagen geleidelijk wat feller, maar doordat de zonkracht wordt aangegeven in hele waarden verspringt deze morgen van 4 naar 5. De maximale zonkracht heeft niks te maken met de temperatuur, maar met de hoeveelheid UV-straling van het zonlicht.
Je zou het vandaag misschien niet verwachtend dat de zon feller wordt. Er zijn vrij veel wolkenvelden en daardoor komt de zonkracht niet verder dan 2 of 3. Daarbij is de kans op verbranden heel klein. In het noorden wordt het wel zonnig met vanmiddag zonkracht 4.
Insmeren op Koningsdag
Komende dagen hebben we een afwisseling van stapelwolken en zon. In het noorden is het zonkracht 4 en in het midden en zuiden wordt het zonkracht 5. Omdat op Koningsdag veel mensen langere tijd buiten zijn is het raadzaam om je in te smeren. Met 12 graden aan zee tot 17 graden in het zuiden is het niet heel warm en kun je eerder verbranden dan je zou verwachten. De zonkracht heeft namelijk niets te maken met de temperatuur, maar de hoeveelheid UV-straling. Als de ozonlaag minder UV-straling tegenhoudt is de zonkracht hoger.
Donderdag en vrijdag is de zon het felst met in het hele land zonkracht 5, maar de zon is niet fel genoeg voor zonkracht 6. Tussen 12 en 15 uur kan een onbeschermde huid in minder dan een half uur al rood kleuren. Dit verschilt wel per huidtype. Na het weekend zal de zonkracht iets afnemen.
Cookieinstellingen