Weeronline – Weerbericht Nederland Mix van wolkenvelden en zon 01 mei 2022

Foto: Pixabay

Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Vooral in de middag breekt de zon vaker door. Er staat weinig wind uit het noorden en het is aan de frisse kant met 12 tot 16 graden. Morgen is er meer zon en is het tijdelijk een fractie zachter. Daarna wordt het weer frisser en pas later in de week is kans op hogere temperaturen. Het is dan vaak droog, maar een enkele bui behoort tot de mogelijkheden.

Vanochtend komen in het binnenland vrij veel wolkenvelden voor en breekt de zon slechts af en toe door. In het westen en midden zijn er vaker zonnige momenten, maar van het westen uit trekken ook nieuwe wolkenvelden richting ons land. Op een enkel verdwaald spatje regen in het uiterste westen blijft het overal droog. De noordelijke wind speelt de komende tijd geen rol van betekenis en is slechts zwak van kracht.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog en er waait slechts een zwakke wind uit het noorden. Alleen aan vlak aan zee wordt af en toe windkracht 3 bereikt. De temperatuur komt uit tussen 12 graden in het noorden en 15 à 16 graden in het zuiden en zuidoosten. Daarmee is het aan de frisse kant voor begin mei. Normaalgesproken is het in deze periode van het jaar maximaal 15 tot 18 graden.

Vanavond houdt het vrijwel windstille en droge voorjaarsweer stand. Met het vallen van de avond lost de bewolking op en er komen brede opklaringen voor. Omdat het nauwelijks waait ontstaan vannacht in de buitengebieden lokaal wat ondiepe mistbanken. De meeste opklaringen zijn weggelegd voor het noorden en hier koelt het af richting het vriespunt. Aan de grond vriest het licht. Verder naar het zuiden komt wat meer bewolking voor en hier komt de minimumtemperatuur tussen 5 en 7 graden uit.

Morgenochtend vroeg is het aan de frisse kant met hier en daar wat ondiepe mistbanken. Al vrij snel in de ochtend verdwijnt de mist. De rest van de ochtend verloopt met vrij zonnig voorjaarsweer. Het waait nauwelijks uit een meest noordelijke richting en het blijft droog.

Morgenmiddag zijn er flinke zonnige perioden en vooral in het binnenland komen stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige wind uit het noorden. Met het zonnetje erbij warmt het sterker op vergeleken met vandaag. Het wordt 14 tot 17 graden in het noorden en midden van het land. Ten zuiden van de grote rivieren warmt het op richting 19 graden. Op de Waddeneilanden blijft het kwik wel iets achter door de noordenwind. Beschut achter de duinen wordt het daar 13 graden, maar op het strand is het een fractie frisser.

Morgenavond klaart het breed op voordat de zon ondergaat rond 21 uur. Alleen in het uiterste noordwesten neemt de bewolking geleidelijk toe en hier kan ook een enkel spatje regen uit vallen. Tijdens de nacht naar dinsdag breidt de bewolking zich verder uit over het land. Voor de bewolking uit kan in het binnenland tijdens opklaringen nog een mistbank ontstaan. Het koelt af naar 3 tot 7 graden, afhankelijk van hoe lang het opklaart. Alleen vlak aan de grond komt het in het binnenland nog net tot lichte vorst.

Dinsdag doet de temperatuur weer een stapje terug en moeten we met meer bewolking genoegen nemen. Uit de dikkere wolkenvelden kan soms ook een spatje regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn vooralsnog beperkt. Door de noordelijke wind blijft de temperatuur steken op 12 tot 15 graden. In het zuiden warmt het nog op naar 16 graden, maar dat is altijd nog zo’n 2 graden onder de normale waarde voor begin mei.

Ook woensdag staat het weerbeeld nog in het teken van fris voorjaarsweer. Het blijft wel droog en de zon krijgt meer ruimte. Het wordt op het warmste moment van de middag 12 tot 16 graden van noord naar zuid.

De dagen daarna draait de wind iets naar het westen en dit brengt wat zachtere lucht met zich mee. De maximumtemperatuur stijgt naar 15 tot 18 graden. Tijdens Bevrijdingsdag kunnen de meeste festivals en evenementen op droog weer rekenen met flinke zonnige perioden en stapelwolken.

Cookieinstellingen