Dodenherdenking verloopt zeer rustig en op meeste plaatsen droog = Vrij warme Bevrijdingsdag op komst

Foto: Marjon Besteman via Pixabay

Precies met Bevrijdingsdag krijgen we te maken met vrij warm weer. Het wordt donderdag 16 graden in Leeuwarden tot lokaal 21 graden aan de Belgische grens. Het is raadzaam om voor de zekerheid een paraplu of regenjas mee te nemen, want er is wel kans op een kortdurende bui. Vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking is het erg rustig weer.

Het frisse weer van de afgelopen tijd raken we kwijt. Vandaag wordt het regionaal al een graad of 18 en daar komt morgen, op Bevrijdingsdag, met name landinwaarts nog een paar graden bij.

Het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden kan volgens het Weeronline-weermodel rekenen op de laagste temperatuur in ons land: daar is het tijdens de middag van 5 mei ruim 16 graden. In de regio’s van Roermond en Maastricht stijgt het kwik naar 20 graden en langs de grens met België is tijdens zonnige momenten zelfs lokaal 21 graden mogelijk. Voor begin mei zijn dit overigens gebruikelijke temperaturen, in het zuiden is het zelfs aan de warme kant.

Regenjas of paraplu mee?
Of de zon uitbundig schijnt is echter nog wel de vraag. Met name tijdens de ochtenduren is er flink wat zonneschijn en kunnen we een zonnebril goed gebruiken, maar gedurende de middag ontstaan verspreid over het land stapelwolken. Met name in het westen en zuiden kunnen sommige van die wolken uitgroeien tot een kortdurende bui. Veel neerslag wordt niet verwacht, maar je kunt er wel even nat van worden. Toch lijken de meeste plaatsen het overwegend droog te houden.

Erg rustig, ook ’s avonds
Wat donderdag verder opvalt is het gebrek aan wind. We bevinden precies in een gebied waarin het nauwelijks waait, dus dat betekent bijzondere rustige omstandigheden. Landinwaarts staat meestal windkracht 1 tot 2, maar soms kan het ook een tijdje helemaal ‘windstil’ zijn. Dan is er dus geen voelbare wind. Aan zee en in het noorden zou overdag nog wel af en toe een matige westenwind kunnen opsteken. Maar dat levert weinig tot geen hinder op. Het rustige weer houdt tijdens de avonduren aan en dan breekt de zon op steeds meer plaatsen weer door.

Juist doordat er weinig wind staat, kan het ’s middags tijdens zonnige momenten nog wat warmer aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Verder is het raadzaam om bij zonnig weer tussen 11 en 16 uur goed in te smeren met zonnebrandcrème, want de zonkracht bedraagt ruim 5. Dit betekent dat een onbeschermde huid na een minuut of 20 kan beginnen met verbranden.

Dodenherdenking verloopt rustig
Vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking is het rustig weer. Er staat slechts een zwakke noordenwind en er zijn veel wolkenvelden. Het is op verreweg de meeste plaatsen droog. In het westen begint het mogelijk rond 20:00 uur al op te klaren, maar dan is er ook kleine kans op een bui. Het is vrij fris met 10-12 graden in de kustprovincies en 12-15 graden in het binnenland. Na de dodenherdenking breiden opklaringen zich verder uit over het land, maar ook kan dan landinwaarts een zeer lokale bui ontstaan.

Online bericht: weeronline.nl/nieuws/4-5-2022-vrij-warme-bevrijdingsdag-op-komst

Cookieinstellingen